Duitsland

Aanslag Berlijn epa03856091 German chancellor Angela Merkel (CDU) speaks during an election campaign event in Oranienburg, Germany, 07 September 2013. Federal elections will be held on 22 September 2013 in Germany.  EPA/RALF HIRSCHBERGER

De Bondsrepubliek Duitsland is een West-Europees land dat in het noorden grenst aan Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland.

Het land heeft een oppervlakte van 357.000 km2 en heeft iets meer dan 81,1 miljoen inwoners. Op Rusland na is Duitsland het meest bevolkte land in Europa.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland in 1949 opgesplitst in de Bondsrepubliek Duitsland (BRD), een kapitalistische natie in het westen, en de Duitse Democratische Republiek (DDR), een communistische natie in het oosten. De grenzen tussen beide landen werden gesloten tot de val van de Berlijnse muur op 9 november 1989. Beide landen werden herenigd op 3 oktober 1990.

De bondsrepubliek Duitsland is een democratische, parlementaire bondsstaat*. Het wetgevende orgaan is de Bondsdag (Bundestag), het Duitse parlement, en wordt om de vier jaar gekozen. De Bondspresident (Bundespräsident) en de Bondsregering (Bundesregierung) vormen samen het uitvoerend orgaan. De Bondsregering bestaat uit de Bondskanselier (Bondskanzler) en de bondsministers. Sinds 2005 is Angela Merkel de Bondskanselier. De Bondspresident is Frank-Walter Steinmeier. 

Duitsland is een toonaangevende industriële natie en behoort naast de VS en Japan tot de drie grootste economieën in de wereld. Duitsland dankt zijn sterke economische positie aan de fabricage van onder andere auto's, chemische producten, machines en elektronica. Duitsland is al decennia lang Nederlands belangrijkste handelspartner.

*Een bondsstaat (of federale staat) is een staatsvorm waar het gezag is verdeeld op een nationaal en een regionaal niveau. Duitsland is onderverdeeld in 16 deelstaten (Bundesländer). Deze staten worden vertegenwoordigd in de Bondsraad (Bundesrat).

Bron cijfermateriaal: CIA World Factbook.

Dossier:

Duitsland

Laatste wijziging: 24 februari 2020
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers