Drugs

AMSTERDAM ¿ In stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam zijn woensdag de eerste blowverbodsborden geplaatst. Om te laten weten waar deze maatregel van kracht is worden blowverbodsborden in het gebied geplaatst. ANP PHOTO MARCEL ANTONISSE GEEN CAPTION

Drugs zijn stoffen die de hersenen prikkelen, waardoor geestelijke en/of lichamelijke effecten optreden. Er zijn drie soorten drugs: stimulerende, verdovende en bewustzijnsveranderende. Ze hebben vaak een verslavende werking.

Stimulerende middelen geven je het gevoel dat je meer energie hebt en alerter bent. Voorbeelden zijn cocaïne, amfetamines, tabak en zelfs koffie. Verdovende middelen zorgen voor een slaperige roes. Je wordt er kalmer van en je ontspant. Voorbeelden zijn heroïne, slaapmiddelen en alcohol. Bewustzijnsveranderende drugs laten je de wereld op een heel andere manier zien. LSD en paddo's laten je hallucineren.

Het onderscheid tussen de werking van verschillende drugs is niet altijd even duidelijk. Sommige middelen hebben meerdere effecten. XTC is oppeppend en verandert de waarneming. Hasj en weed kunnen, afhankelijk van de hoeveelheid en de situatie, tegelijk bewustzijnsveranderend en versuffend werken.

Een andere, veelgebruikte indeling is die van de opiumwet: soft- en harddrugs. Softdrugs zijn drugs waarvan de gevolgen toelaatbaar worden geacht. Daarom worden ze in Nederland gedoogd. Ze mogen ook verkocht worden via erkende coffeeshops. De commerciële teelt is echter wel strafbaar. Alle softdrugs staan op lijst I van de opiumwet.
Harddrugs (lijst II) zijn de drugs met, volgens de overheid, ontoelaatbare gevolgen. Drugs kun je op verschillende manieren gebruiken. Sommige drugs worden gekauwd, opgegeten of opgedronken, andere worden in een ader gespoten zodat ze direct het bloed bereiken en sneller effect hebben. Een andere mogelijkheid is het verhitten van drugs om daarna de dampen te inhaleren. Ook roken is hier een vorm van.

Begin 2017 werd de 'wietwet' door de Tweede Kamer met een kleine meerderheid aangenomen. De wet moet nog door de Eerste Kamer. In Colombia, Uruguay en enkele Amerikaanse Staten is wiet niet alleen gedoogd, maar zelfs legaal verkrijgbaar. 

Dossier:

Drugs

Laatste wijziging: 2 januari 2020
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers