Droogte bedreigt insecten

Koninginnen van de bij en de wesp zijn alweer een tijdje ontwaakt uit hun winterslaap. De zomer is in volle gang. Maar de extreme droogte vormt een groot gevaar.

De temperatuur en de hoeveelheid regen kan van invloed zijn op het leven van insecten. Zo kan veel regen ervoor zorgen dat er minder vlinders in de zomer zijn. De eitjes zijn dan vaak te vochtig en te beschimmeld om uit te komen.

Droogte in Nederland

Maar afgelopen twee jaar hebben we juist te maken met een extreme droogte. Er is minder regen gevallen, het grondwaterpeil zakt, en de temperatuur is hoger, dus er verdampt meer water. Dit alles zorgt voor een tekort aan water.

Ook insecten hebben, net als wij, water nodig. Sommige insecten leven bijvoorbeeld in kleine stilstaande wateren. Maar als dit water steeds minder wordt, zullen er steeds minder insecten zijn. En als het slecht gaat met insecten, gaat het niet goed met andere dieren, zoals vogels, en met planten.

Komende tijd gaan wetenschappers dan ook goed de insectenbevolking in de gaten houden om te zien wat voor gevolgen de droogte heeft.

Onder de aandacht