Dossiers en Artikelen

Er zijn 37 dossiers gevonden
 • Maffia en georganiseerde misdaad

  Laatst aangepast: 9 december 2020 De maffia is een verzamelnaam voor in het begin van de 19e eeuw op West-Sicilië, ontstane geheime, netwerkachtige organisaties, die op gewelddadige wijze opereren. Degenen die erbij betrokken zijn, heten maffiosi.
 • Nieuwjaarsvandalisme

  Laatst aangepast: 26 november 2020 Voor, tijdens en na de jaarwisseling is er vaak sprake van overlast, in de vorm van illegaal vuurwerk afsteken, geweld en vandalisme.
 • Seksueel misbruik

  Laatst aangepast: 12 november 2020 Uit onderzoek blijkt dat zo'n 40 procent van de vrouwen ooit een onvrijwillige seksuele ervaring heeft gehad. Dat kan gaan van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting.
 • Vrijheid van meningsuiting

  nieuw
  Laatst aangepast: 12 november 2020 Vrijheid van meningsuiting is één van de belangrijkste grondrechten. 'Meningsuiting' moet ruim worden uitgelegd. Naast zeggen wat je denkt, moet je ook vrij zijn in kleding- of kapselkeuze. Ook mondelinge of schriftelijke uitspraken vallen onder dit begrip.
 • Geweld

  Laatst aangepast: 9 november 2020 Geweld of dreigen met geweld kent vele vormen, zowel fysiek als psychisch. Er is agressie in het spel en schade of verwondingen bij mensen, dieren of voorwerpen.
 • Kledingindustrie

  Laatst aangepast: 5 november 2020 Nog snel even een T-shirtje halen voor een feestje? Of een spijkerbroek kopen terwijl je er al zoveel in je kast hebt hangen? Heb je je weleens afgevraagd hoe jouw kleren worden gemaakt?
 • Terrorisme

  Laatst aangepast: 5 november 2020 Terrorisme is het dreigen met, het voorbereiden of plegen van ernstig geweld, met als doel een bevolking vrees aan te jagen of een regering tot iets te dwingen.
 • Vrouwenrechten

  Laatst aangepast: 4 november 2020 Rechten voor vrouwen verschillen nogal van land tot land en van tijd tot tijd. Het doel van de emancipatie is om de rechten van mannen en vrouwen gelijk te trekken.
 • IMF en Wereldbank

  Laatst aangepast: 29 oktober 2020 Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank zijn internationale instellingen, verbonden met de VN. Het IMF en de wereldbank zijn opgericht in 1944 op basis van de Bretton Woods overeenkomsten.
 • Vluchtelingen

  Laatst aangepast: 28 oktober 2020 In de hele wereld ontvluchten mensen hun vaderland. Oorlogsgeweld, angst voor vervolging, bedreiging en honger of armoede dwingen hen ertoe. Er zijn eind 2018 zo'n 70,8 miljoen mensen op de vlucht of ontheemd.