Doping

epa02832030 Europcar team rider Thomas Voeckler of France enters the doping control center for a routine check, after the 16th stage of the Tour de France cycling race between Saint-Paul-Trois-Chateaux and Gap, France, 19 July 2011.  EPA/NICOLAS BOUVY

Het Internationaal Olympisch Comité heeft een lijst opgesteld met stoffen (en methoden) die verboden zijn. Middelen die veel in de professionele sportwereld worden gebruikt zijn o.a. EPO, NESP en anabole steroïden (daarbij vooral Nandrolon).

Als je de kranten mag geloven zijn de grootste 'dopingzondaars' beroepswielrenners. Niet alleen (top)sporters maken gebruik van doping. In bepaalde beroepen, waarbij lang achtereen een prestatie moet worden verricht, zoals bij artsen, vrachtwagenchauffeurs en piloten, is het gebruik van stimulerende middelen ook bekend. Door de talloze affaires die de publiciteit haalden, is doping in de (top)sport wel het meest bekend geworden.

Professionele sport

In oktober 2012 publiceerde de Amerikaanse anti-dopingorganisatie USADA een rapport dat o.a. moet bewijzen dat Lance Armstrong heeft gebruikt. Het rapport bevat onder andere getuigenissen van verschillende wielrenners, e-mails en laboratoriumtests. Dit rapport had ook gevolgen voor de Nederlandse Rabobankploeg. De bank besliste de ploeg met ingang niet langer te sponsoren.

Een maand later bereikte de Nederlandse wielerunie KNWU, de Dopingautoriteit en de drie grootste Nederlandse wielerploegen een akkoord over hoe ze omgaan met renners en werknemers die vroeger met doping te maken hebben gehad. Ze geven iedereen een kans om hun dopingverleden op te biechten in ruil voor strafvermindering en de garantie dat ze kunnen blijven werken in de wielersport. Ook de Belgische Wielrijdersbond (BWB) is bezig met een actieplan tegen doping.

Wielrennen is wellicht het bekendste voorbeeld van een gedopeerde sport. Toch zijn er ook andere gevallen bekend, zoals in de atletiek.

In november 2015 bracht het antidopingsbureau WADA een rapport uit over het dopinggebruik bij Russische atleten. 

Vanaf 1 januari 2016 staat het middel meldonium op de dopinglijst. Het prestatieverhogende middel was vooral in Oost-Europa vrij verkrijgbaar. Veel Russische sporters zijn betrapt, bijvoorbeeld de tennisster Maria Sjarapova. 

Een 'nieuwe' vorm van doping is de mechanische doping, zoals een hulpmotortje in een wielrenfiets. 

Recreatieve sport

Ook in de recreatieve sporten wordt doping toegepast. Met name in fitnessclubs en sportscholen neemt het gebruik van stimulerende middelen en spierversterkende middelen toe. Voedingssupplementen bevatten vitaminen, mineralen, kruiden of andere stoffen en worden door veel sporters gebruikt als aanvulling op de gewone voeding. Bij normaal gebruik van goede middelen is dat niet schadelijk. Zijn ze echter vervuild met hormonen dan kan de sporter positief worden bevonden bij een controle.

Doping in het wielerpeloton

EPO = Erytropoëtine is een hormoon dat de aanmaak van rode bloedlichaampjes stimuleert, waardoor het bloed meer zuurstof opneemt.
Testosteron = Het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Valt onder de anabole middelen, die spieropbouw bevorderen.
Bloeddoping = Het toedienen van bloed, rode bloedcellen of verwante bloedproducten vergroot de zuurstofopname.
Cortison = Bijnierschorshormoon wordt gebruikt als ontstekingsremmer en om energie, zouten en mineralen vrij te maken. Zou euforisch effect geven en zorgen voor een betere doorbloeding (corticosteroïde).
Andriol = Merknaam voor capsules met als werkzame stof testosteron.
Minrin = Middel dat wordt voorgeschreven tegen bedplassen. Zorgt ervoor dat het lichaam vocht vasthoudt.
Hematocriet = Hoeveelheid rode bloedcellen per liter bloed.
Fysiologisch zout = Infuus bestaande uit zouten waterwaardoor het vocht in het lichaam wordt aangevuld en de hemato-crietwaarde omlaag gaat
HES = Hydroxyethylzetmeel, maskeringsmiddel om epo-gebruik of bloeddoping te verhullen.

Dossier:

Doping

Laatste wijziging: 1 oktober 2019
Dossier Thema: Sport en Spel

Gerelateerde dossiers