Dierenziekten

GEEN CAPTION VINKEL - Bij het melkgeitenbedrijf van Jan en Liesbeth van Lokven in het Brabantse Vinkel worden maandag de eerste geiten gevaccineerd tegen Q-koorts. Veehouders in een straal van 45 kilometer rondom Uden in Noord-Brabant kunnen hun melkgeiten en melkschapen vanaf maandag laten inenten tegen Q-koorts. Dat is een dierziekte die kan overslaan naar de mens en kan leiden tot longontsteking. ANP PHOTO ED OUDENAARDEN

Op dit moment is er in Nederland niet een directe dreiging van dierenziekten die de gezondheid van de mens in gevaar brengt.

De afgelopen jaren kreeg Nederland de varkenspest, mond- en klauwzeer (MKZ), vogelgriep, Q-koorts en blauwtong over zich heen. De meeste ziekten zijn niet gevaarlijk voor de mens, maar de H5N1-variant van de vogelgriep en de Q-koorts zijn dat helaas wel. Naast bekende dierziekten als BSE, mond- en klauwzeer, varkenspest en Q-koorts zijn er nog andere - minder bekende - dierziekten waar de Nederlandse veestapel door kan worden getroffen. Bijvoorbeeld Afrikaanse Paardenpest, New Castle disease of Rift Valleykoorts. Ook bij deze minder bekende ziekten is een snelle bestrijding belangrijk. Klassieke varkenspest vormt de komende jaren de grootste veterinaire bedreiging voor de Nederlandse veehouderij.

Dossier:

Dierenziekten

Laatste wijziging: 18 maart 2020
Dossier Thema: Dieren

Gerelateerde dossiers