Diabetes

NUNSPEET - Een diabetespatient prikt zichzelf in haar buik met een insulinespuit. In Nederland hebben ruim een miljoen mensen diabetes, waarvan ongeveer 250.000 het nog niet weet. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK NUNSPEET - Een diabetespatient met een insulinepomp, aangesloten op het lichaam in de buik. In Nederland hebben ruim een miljoen mensen diabetes, waarvan ongeveer 250.000 het nog niet weet. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Diabetes of suikerziekte, misschien heb je het zelf of ken je iemand die deze ziekte heeft. Bij diabetes mellitus produceert de alvleesklier geen of te weinig insuline, of reageert het lichaam onvoldoende op de insuline.

Insuline zorgt ervoor dat de suikers uit onze voeding (koolhydraten) vanuit het bloed als glucose naar de lichaamsweefsels wordt getransporteerd. Gebeurt dat niet of onvoldoende, dan zal het lichaam proberen via de urine die suikers te lozen. Gevolg: je moet veel plassen en je krijgt een enorme dorst. Om het verlies aan energie die normaal uit de suikers komt te compenseren, spreekt het lichaam alle reservevoorraden aan in de lever-, spier- en vetcellen, waardoor je kunt afvallen. Dit zijn overigens de symptomen bij diabetes type I. Bij diabetes type II zijn de verschijnselen veel minder duidelijk. Patiënten met diabetes type I (ook wel jeugddiabetes genoemd, omdat de ziekte zich reeds op jonge leeftijd openbaart) zijn afhankelijk van insuline-injecties.

Type II-diabetes, waarbij men vaak nog met tabletten kan worden behandeld, stond ook wel bekend als ouderdomsziekte, maar de term is achterhaald. Steeds meer jongeren krijgen suikerziekte, met name type-II. De oorzaken van deze laatste zijn o.a. overgewicht en te weinig lichaamsbeweging.

Op den duur kunnen door een te hoog bloedsuikergehalte de bloedvaten beschadigd raken. Bij mensen met het type I-diabetes kan dit leiden tot afwijkingen aan de ogen (retinopathie) en de nieren (nefropathie). Bij diabetes mellitus type-II degenereren vooral de grotere bloedvaten, wat kan leiden tot problemen met het hart, de hersenen en de voeten. In beide gevallen van suikerziekte is het belangrijk veel te bewegen en matig, maar gezond te eten. In tegenstelling tot vroeger, toen men zich baseerden op nu verouderde kennis, hoeft men tegenwoordig niet per se suikervrij te eten. Nederland telt bijna 1,1 miljoen suikerpatiënten, 90 procent heeft type 2 (en nog een paar honderduizend Nederlanders die niet weten dat ze de ziekte hebben), dat brengt het totaal op 1,2 tot 1,3 miljoen. 

Dossier:

Diabetes

Laatste wijziging: 30 oktober 2019
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid