Depressiviteit

Een verdrietig meisje. ANP XTRA ROOS KOOLE Een depressieve vrouw ligt op de bank bij een psycholoog. Ze is in therapie. ANP XTRA ROOS KOOLE

Depressie is een psychische aandoening die je stemming en gevoelens raakt. Als je langer dan twee weken lusteloos en somber bent en minder plezier hebt, dan is er sprake van een depressie.

Iedereen is wel eens somber. Dat is normaal en gaat vaak vanzelf weer over. Maar als het langer dan twee weken duurt, kan er sprake zijn van een depressie.

Depressie komt vaak voor. In Nederland zijn er zo'n 550.000 mensen die depressief zijn. Bijna 19% van de bevolking heeft ooit een depressie gehad. Bij vrouwen (een op de vijf) komt de ziekte twee keer zo vaak voor als bij mannen (een op de tien). Als je eerder een depressie hebt gehad, is de kans reëel dat je het nog een keer krijgt.

Oorzaken

Vaak spelen meerdere oorzaken een rol. Het kan erfelijk zijn of je kan er vatbaarder voor zijn. Maar ook een specifieke, nare gebeurtenis kan een rol spelen. Vaak is het een combinatie van verschillende zaken.

Behandeling

Je kunt veel zelf doen. Belangrijk is:
- erover praten met je omgeving,
- haalbare doelen stellen,
- regelmaat in je leven houden,
- niet blijven thuis zitten,
- bewegen,
- blijven werken of studeren.

Als dat niet lukt, moet je contact opnemen met je huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar een psycholoog of medicijnen voorschrijven.

Antidepressiva

Antidepressiva zijn medicijnen die je stemming kunnen verbeteren. De meeste antidepressiva zorgen ervoor dat de hoeveelheid serotonine, dopamine of noradrenaline in je hersenen verhoogt. Dat zijn stofjes die je opgewekt doen voelen.

Deze medicijnen kennen vaak veel bijwerkingen. Als je ermee stopt, treden er vaak ontwenningsverschijnselen op.

Dossier:

Depressiviteit

Laatste wijziging: 13 augustus 2019
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers