Democratie

Opening Nederland Leest

Democratie is een manier waarop een land bestuurd wordt. De naam komt van de Griekse woorden: démos (volk) en kratein (regeren). Je zou dus kunnen zeggen dat democratie ‘het volk regeert’ betekent.

Nederland is een democratie. Maar om bij elke wetswijziging 17 miljoen Nederlanders om hun mening te vragen is onmogelijk. Daarom worden er elke 4 jaar verkiezingen gehouden. Iedereen vanaf 18 jaar met de Nederlandse nationaliteit heeft mag naar de stembus om een volksvertegenwoordiger van een politieke partij te kiezen. De kiezers geven daarmee als het ware toestemming om vier jaar lang anderen namens hen besluiten te laten nemen.

In Nederland komt het eigenlijk nooit voor dat er één partij de absolute meerderheid krijgt. Daarom gaat de grootste partij op zoek naar andere partijen die willen meedoen in de regering. Daar heeft de Nederlandse burger dan weer geen invloed op.

Het tegenovergestelde van een democratie is een dictatuur, waarbij één persoon de macht heeft.

Geschiedenis

Democratie is al heel oud. In de Griekse Oudheid kenden ze het al. Maar niet zoals wij dit nu kennen. Want het uitbrengen van een stem was alleen voor de welgestelde (rijkste) mannen. Dit ging eeuwen zo door, tot 1919. Toen kregen vrouwen kiesrecht en mochten ze ook een stem uitbrengen.

Dossier:

Democratie

Laatste wijziging: 13 september 2018
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers