Dementie

Een oude vrouw bekijkt de notities op de spiegel. In ongeveer een derde van de gevallen is dementie te voorkomen door een gezonde levenstijl, concluderen onderzoekers van het Erasmus MC. ANP XTRA ROOS KOOLE Een oude man probeert zich te herinneren hoe oud hij is.

Dementie is een ziekte waarbij als gevolg van schade in de hersenen allerlei functies verloren gaan die nodig zijn om te kunnen onthouden, zoals herinneren, denken, oordelen, begrijpen, lezen, schrijven en communiceren.

Nederland telt ongeveer 270.000 dementerende mensen, in België ongeveer 170.000. Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is dat zelfs één op de drie. Belangrijkste kenmerken van dementie zijn vergeetachtigheid, gedragsproblemen en veranderingen in het karakter. Deze verschijnselen worden geleidelijk erger.

Alzheimer

Van alle dementerenden heeft 70 to 80% de ziekte van Alzheimer. Daarmee is Alzheimer de belangrijkste oorzaak van dementie. Meestal begint de ziekte na het zeventigste levensjaar. De precieze oorzaak van de ziekte van Alzheimer is nog steeds niet bekend.

Er is ook geen genezing mogelijk. Wel zijn er medicijnen die het ziekteproces kunnen vertragen.

Jong en dement

Bij steeds meer mensen jonger dan 65 jaar wordt dementie geconstateerd. Probleem bij deze groep is dat de ziekte vaak niet herkend wordt. Naar schatting 12.000 mensen met dementie zijn jonger dan 65 jaar.

Dossier:

Dementie

Laatste wijziging: 30 september 2020
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers