Defensie

2019-10-31 16:23:26 Leeuwarden - De eerste F-35-straaljager van de 46 toestellen die Nederland heeft besteld is donderdagmiddag op Vliegbasis Leeuwarden geland. Ze vervangen op den duur alle F-16\'s van deze vliegbasis in Friesland en van Vliegbasis Volkel in Brabant. De toestellen worden vaak nog Joint Strike Fighter genoemd, of JSF. De officiële naam is F-35 Lightning II. GEEN CAPTION

Het leger zorgt voor vrede en veiligheid, zowel in binnen- als buitenland. Een krijgsmacht bestaat meestal uit marine, landmacht en luchtmacht aangevuld met andere krijgsmachtdelen.

In Nederland bestaat het ministerie van Defensie bestaat uit zeven defensieonderdelen: de bestuursstaf, vier operationele commando's en twee ondersteunende defensieonderdelen. De Koninklijke Marine (of Commando Zeestrijdkrachten), de Koninklijke Landmacht (of Commando Landstrijdkrachten), de Koninklijke Luchtmacht (of Commando Luchtstrijdkrachten) en de Koninklijke Marechaussee zijn de vier operationele commando's. Het Commando DienstenCentra en de Defensie Materieel Organisatie ondersteunen deze commando's.

Het Nederlands ministerie van Defensie moet in de periode 2011-2015 1 miljard euro bezuinigen. In totaal verdwijnen er 12.300 arbeidsplaatsen. 6.000 militairen worden gedwongen ontslagen. Ook het wapenarsenaal zal krimpen.

Momenteel bestaat het Nederlandse leger uit 69.000 burgers en militairen. Iets meer dan 1000 militairen nemen deel aan buitenlandse missies. Ze zitten in Afghanistan, Bosnië-Herzegovina, Somalië, Irak, Soedan en Libië.

België

In België bestaat het Ministerie van Landsverdediging (Federale Overheidsdienst Defensie) uit meerdere stafdepartementen. Het Belgisch leger valt onder het stafdepartement Operaties en training en kent 4 onderdelen: het Marinecomponent, het Luchtcomponent, het Landcomponent en het Medische component.

Dienstplicht

In verschillende landen bestaat dienstplicht. Dat wil zeggen dat mensen (meestal alleen mannen) gedurende een bepaalde tijd verplicht deel uitmaken van het leger. In Nederland werd de dienstplicht in 1997 opgeschort. In België was dat in 1994. Opgeschort wil zeggen dat burgers geen militaire dienst hoeven te vervullen zolang het veilig is. De dienstplicht is dus niet compleet afgeschaft. Onze krijgsmacht bestaat dus uit beroepsmilitairen en vrijwilligers.

JSF

Het jachtvliegtuig de Joint Strike Fighter (JSF) is de meest recente aankoop voor de Nederlandse luchtmacht. Maar ook de meest besproken aankoop. Het toestel zou niet goed genoeg zijn. En de kosten werden steeds hoger. Uiteindelijk kocht de Nederlandse regering 37 toestellen voor 4,5 miljard euro. In mei 2016 kwam de eerste JSF naar Nederland voor tests. In september 2019 werden er nog 9 extra toestellen besteld. In oktober 2019 werd officieel het eerste toestel in ontvangst genomen. 

Dossier:

Defensie

Laatste wijziging: 27 januari 2020
Dossier Thema: Bedrijf en Beroep

Gerelateerde dossiers