Christendom

ARNHEM - Werkzaamheden woensdag bij de Eusebiuskerk. De restauratiewerkzaamheden aan de kerk in het centrum van Arnhem zijn deze maand begonnen en gaat mogelijk tientallen miljoenen euro's kosten en duurt langer dan tien jaar. ANP  XTRA LEX VAN LIESHOUT GEEN CAPTION

Het christendom is met iets meer dan 2 miljard volgelingen de grootste godsdienst ter wereld. De drie grootste stromingen zijn de Rooms-katholieke (1,17 miljard gelovigen), de Protestantse (420 miljoen) en de Oosters-Orthodoxe kerk (280 miljoen).

Het christendom ontstond in wat nu Israël is. Daar leefde toen een joodse gemeenschap. Ongeveer 2000 jaar geleden werd Jezus van Nazareth geboren. Hij werd door sommige joden gezien als de lang voorspelde Messias. Zijn volgelingen hebben zich na Jezus' dood verenigd en stichtten het christendom. Het geloof verspreidde zich heel snel over Europa. Er ontstonden meningsverschillen over de koers van de christelijke kerk. Dit leidde in 1054 tot het Groot Schisma, de scheuring binnen de christelijke kerk tussen de Oosterse-Orthodoxe (of Byzantijnse) kerk en de Rooms-katholieke (of Latijnse) kerk.
In de 16e eeuw ontstond een tweede grote scheuring. Een aantal gelovigen, onder wie Luther en Calvijn, verzetten zich tegen de misstanden in de Rooms-katholieke kerk en wilden de kerk hervormen. Dit wordt de Reformatie genoemd. De leiders van de Rooms-katholieke kerk wezen de Reformatie af. Hierdoor ontstond een definitieve breuk tussen de rooms-katholieken en de protestanten.

Toch kennen deze drie grote stromingen een aantal overeenkomsten. Voor alle christenen is de Bijbel het belangrijkste boek. Het bestaat uit twee delen: het Oude en het Nieuwe Testament. Het Oude Testament bestaat uit 39 boeken en gaat onder andere over het ontstaansverhaal en het verhaal van de joden. Het Nieuwe testament bestaat uit 27 boeken en vertelt het verhaal van Jezus Christus. Verder geloven alle christenen in één God. Ze geloven dat Jezus de zoon is van God en dat hij de Messias is die voorspeld is in het Oude Testament.

Paus Benedictux XVI trad af op 28 februari 2013. De laatste keer dat een paus vrijwillig aftrad, was in 1294: Paus Celestine V. Op 12 maart 2013 gingen 115 kardinalen in conclaaf om een nieuwe paus te kiezen. Na elke stemronde komt er rook uit de schoorsteen. De rook is grijs totdat één kandidaat tweederde van alle stemmen krijgt. Dan wordt de rook wit en wordt de nieuwe paus gepresenteerd op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek met de woorden Habemus Papam. Op 13 maart, na vijf stemrondes was het zover: de nieuwe paus Franciscus I.

Meer informatie over het misbruik in de Rooms-katholieke kerk vind je het dossier Rooms katholieke kerk in opspraak.

Dossier:

Christendom

Laatste wijziging: 17 februari 2020
Dossier Thema: Religie

Gerelateerde dossiers