China

BEIJING - Chinese man in traditionele kleding in de straten van Beijing, China. ANP PHOTO ROBIN UTRECHT SHANGHAI - Skyline Shanghai, Pudong. ANP PHOTO ROBERT VOS

China heeft de op één na grootste economie ter wereld. Toch worstelt het land met vele problemen, zoals armoede en milieuvervuiling.

De Volksrepubliek China ligt in het oosten van Azië en heeft Peking als hoofdstad. Het land is met een oppervlakte van 9.596.961 km² het vierde grootste land ter wereld. China is met een bevolking van 1.379 miljard het land met de meeste inwoners ter wereld. Zo'n 8% van de bevolking bestaat uit etnische minderheden, zoals Oeigoeren, Mongolen en Tibetanen.

Politiek

China kent een eeuwenlange geschiedenis. Al in 2200 v.C. waren er koninkrijken. In 221 v.C. werden de rijken verenigd onder keizer Qin Shi Huangdi. Tot in de 20ste eeuw werd China bestuurd door keizers.

In 1911 werd het Chinees keizerrijk tijdens de Xinhai-revolutie omvergeworpen. Een jaar later werd de Republiek China gesticht. Het bleef onrustig in China en in 1927 brak een burgeroorlog uit tussen nationalisten en communisten. Die burgeroorlog werd tussen 1937 en 1945 onderbroken om tegen Japan te vechten. In 1949 werd de burgeroorlog gewonnen door de communisten onder leiding van Mao Zedong. De nationalisten vluchtten naar Taiwan.
Op 1 oktober 1949 werd stichtten de communisten de Volksrepubliek China. De nationalisten regeerden vanuit Taiwan over wat nog restte van de Republiek China (Taiwan en enkele andere eilandjes). Tot op de dag van vandaag bestaan deze twee Chinese republieken, al wordt de Republiek China door slechts 23 landen erkend.

De Volksrepubliek China kende onder het dictatoriaal regime van Mao strikt communistisch beleid. Pas toen Mao in 1976 stierf, begon het land weer op te bloeien en kreeg het volk meer vrijheid. Toch blijft de absolute macht tot op de dag van vandaag bij de Communistische Partij (CCP).

Economie

De Chinese economie is nu één van de snelst groeiende ter wereld. Ondanks dat de Chinese economie de op één na grootste ter wereld is, is er nog steeds veel armoede in China. Gemiddeld verdienen Chinezen 12.900 dollar per jaar (in de VS verdient men gemiddeld 54.800 per jaar). Bovendien komt er steeds meer kritiek op de gevolgen van deze sterke economische groei: de arbeidsomstandigheden zijn vaak erbarmelijk, de lonen zijn laag, het milieu wordt sterk vervuild, de rechten van de mens worden niet nageleefd.

Cijfers: CIA World Factbook

Dossier:

China

Laatste wijziging: 18 augustus 2020
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers