Boeddhisme

GEEN CAPTION Boeddhistische monnik zet kaars bij Boeddha beeld.

Het boeddhisme gaat over het lijden en hoe je je van het lijden kan verlossen. Dit kan door het achtvoudige pad te volgen. Lukt dit, dan bereik je het nirvana.

Het Boeddhisme is ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan in India. Volgens de overlevering werd Siddharta Gautama, een rijke prins, geraakt door het vele lijden in de wereld. Hij gaf al zijn aardse bezittingen op en wijdde zijn leven aan het nadenken over het bestaan. Hij besloot te gaan mediteren onder een Bodhiboom totdat hij volledige verlichting (het begrijpen van het lijden en weten hoe te ontsnappen) zou bereiken. Hij bereikte na 49 dagen de verlichting en werd vanaf toen de Boeddha ('hij die ontwaakt is') genoemd. De volgende 45 jaar gaf Boeddha zijn inzichten door aan anderen.

De basis van het Boeddhistische leer gaat over het lijden en hoe je je van het lijden kan verlossen. De Vier Nobele Waarheden beschrijven dat lijden:

1. het leven bestaat uit lijden,
2. de oorzaak van lijden is begeerte,
3. de opheffing van lijden door niet te begeren en
4. de opheffing van lijden via het achtvoudige pad.

Het achtvoudige pad is de weg die ieder mens moet volgen om zich van het lijden te verlossen en het nirvana ('het niet-zijn') te bereiken. Boeddhisten geloven in reïncarnatie, het na de dood opnieuw geboren worden. Pas als de ziel het nirvana heeft bereikt, houdt de cyclus van wedergeboorten op. Elk leven wordt bepaald door iemands karma: de optelsom van goede en slechte daden in een vorig leven.

Er zijn ongeveer 415 miljoen Boeddhisten. De meesten wonen in Azië. Het Boeddhisme kent veel stromingen. De twee voornaamste zijn het Theravada- en het Mahayana-boeddhisme. Het Theravada-boeddhisme, ook wel het zuidelijke boeddhisme genoemd, is de meest orthodoxe stroming.Het Mahayana-boeddhisme, of het noordelijke boeddhisme, is progressiever en wordt vaak onderverdeeld in het Tibetaans boeddhisme, het Chinees boeddhisme en het zenboeddhisme.

Dossier:

Boeddhisme

Laatste wijziging: 17 september 2018
Dossier Thema: Religie

Gerelateerde dossiers