Birma (Myanmar)

RIJSWIJK - Infografiek protest Myanmar. ANP PHOTO INFOGRAPHICS LUIZINK/GIDDING epa03168471 Myanmar democracy leader Aung San Suu Kyi waves to supporters after the landslide victory of the National League for Democracy (NLD) party candidates, at NLD headquarters, in Yangon, Myanmar, 02 April 2012. She called the party's landslide victory in the 01 April parliamentary by-elections, 'a triumph of the people'. The NLD won 43 of the 44 seat and it is likely it would win all 44 once the final tallies are made.  EPA/BARBARA WALTON

Birma ligt in Zuidoost-Azië en heeft zestig miljoen inwoners. Omringende landen zijn India, Bangladesh, China, Laos en Thailand.

Tot 1948 werd Birma onafhankelijk na jarenlang een kolonie te zijn geweest van het Verenigd Koninkrijk. In 1962 vond er een militaire staatsgreep plaats, onder leiding van generaal U Ne Win. De democratische regering werd omvergeworpen en er werd een eenpartijstelsel ingevoerd. Alle politieke en bestuurlijke macht en het economische beleid werd gecentraliseerd.

De slechte economische omstandigheden van het land en haar bewoners leidden in 1988 tot een volksopstand die hardhandig werd neergeslagen. Een jaar later werd de naam Birma gewijzigd in Myanmar. De nieuwe naam wordt door dissidenten en onder andere de Verenigde Staten niet geaccepteerd. De Verenigde Naties hebben de naamswijziging wel overgenomen.

Aung San Suu Kyi

In 1990 werden voor de eerste keer verkiezingen gehouden. Met 80% van de zetels won de oppositiepartij NLD overtuigend. NLD staat voor National League for Democracy, met Aung San Suu Kyi als leider. De junta erkende de gigantische overwinning niet en arresteerde zo'n 2000 aanhangers, inclusief oppositieleidster Aung San Suu Kyi.

Haar naam is onlosmakelijk met Myanmar verbonden. Zij is het gezicht van het protest tegen de militaire junta. Daarnaast is zij de dochter van generaal Aung San die na de Tweede Wereldoorlog streed voor onafhankelijkheid van Birma maar vlak voor de onafhankelijkheid werd vermoord. Zijn dochter kreeg in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede.

Aung San Suu Kyi werd op 13 november 2010 vrijgelaten.

Einde militaire junta

Op 31 januari 2011 trad een nieuwe grondwet in werking. Dit betekende het einde aan het militaire bestuur, al blijft de invloed van het leger groot. Eind 2015 waren er voor het eerst in lange tijd presidentsverkiezingen. Htin Kyaw is per 1 april 2016 aangesteld als staatshoofd. De partij van Aung San Suu Kyi heeft met een overtuigende meerderheid gewonnen. Sinds 6 april 2016 is zij Adviseur van Staat. 

Ondanks de democratisering van het land is er nog van alles aan de hand in Myanmar. Zo worden etnische groeperingen, zoals de islamitische Rohingya of de Karen, al jarenlang onderdrukt. 
In het westen van Birma wonen naar schatting 1,3 miljoen Rohingya moslims. Ze wonen al generaties lang in Birma maar worden door de Birmese regering beschouwd als illegaal in het land levende Bengalen. Duizenden Rohingya leven in vluchtelingenkampen. Ze hebben geen recht op identiteitskaarten en mogen niet vrij reizen. Veel van hen hebben geen toegang tot werk, educatie en medische zorg.

Dossier:

Birma (Myanmar)

Laatste wijziging: 20 maart 2020
Dossier Thema: Landen en Volken