Biodiversiteit
De totale verscheidenheid van plant- en diersoorten wordt biodiversiteit genoemd. Er leven naar schatting 8,7 miljoen verschillende soorten planten en dieren op aarde.
Deze 8,7 miljoen verschillende soorten leven samen in bepaalde ecosystemen. Binnen één ecosysteem leven verschillende planten en dieren. Ze zijn vaak van elkaar afhankelijk om te overleven. Elke soort heeft zijn eigen functie en is belangrijk voor het overleven van andere soorten binnen het ecosysteem. Veranderingen bij één groep kunnen een kettingreactie bij andere soorten of zelfs hele ecosystemen veroorzaken.
Een voorbeeld: de verscheidenheid aan wilde bijen in West-Europa daalt. Tegelijkertijd neemt ook de verspreiding van plantensoorten, die door bijen worden bestoven, af. Dat zorgt dan weer voor de daling van de groei van die plantensoorten. Op deze manier neemt de hoeveelheid planten en dieren heel snel af.
Biodiversiteit neemt af
Het aantal soorten planten en dieren daalt jaarlijks door veranderingen in de leefomstandigheden. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat 12 procent van alle vogelsoorten, bijna een kwart van alle zoogdieren en een derde van alle amfibieën met uitsterven bedreigd wordt.
Regeringen moeten zich inzetten om het verlies van de biodiversiteit tegen te gaan. Daarom organiseert de Verenigde Naties jaarlijks een Biodiversiteitstop (Conference of Parties to the Convention on Biological Diversity). In 2010 werd, tijdens de 10e Biodiversiteitstop, een overeenkomst over de toekomst van de biodiversiteit gesloten. Deze overeenkomst wordt het Nagoya Protocol genoemd.
Op 22 mei is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Daarmee willen ze mensen bewust maken van het belang van biodiversiteit. In heel Nederland worden op die dag activiteiten georganiseerd.
Eikenprocessierups
In het begin van de zomer van 2019 had Nederland te maken met een plaag van de eikenprocessierups. De microscopisch kleine haartjes van de rups zorgden voor huidirritaties en ooginfecties bij mens en dier. Het aantal eikenprocessierupsen is de afgelopen jaren verdrievoudigd. Wetenschappers voorspellen dat we komende jaren meer overlast zullen krijgen van bepaalde insecten, zoals de dennenprocessierups, de tijgermug en de reuzenteek. Oorzaak hiervoor is de klimaatverandering en een afname van biodiversiteit.
Dossier:
Biodiversiteit
Laatste wijziging: 26 november 2020Dossier Thema: Natuur en Milieu