Biodiversiteit

2018-06-04 15:06:46 Hengelo - Op maandag  4 juni is de eikenprocessierups bezig met een opmars door de Hengelose Es.Vooral de noordelijke helft van de wijk heeft veel bomen met kolonies van de rupsen. Een aantal bomen bevat zelfs meerdere kolonies.Bomen langs het fiets en voetpad:  Bellinckshof en het Kiesspoor zitten onder de rupsen. Dit fiets/voetpad wordt onder andere druk gebruikt door veel scholieren. Ook veel inwoners uit de wijk, waaronder een aantal seniorencomplexen, maken vaak van dit fietspad gebruik.In het park bij de scholen: Montessori college, Bataafs lyceum, Avila college en het Twickel College staan ook een aantal eiken. De meesten van deze eiken bevatten een of meerdere kolonies van de eikenprocessierups.Aan de overkant van het park, bij de Dennenbosweg, zitten de rupsen ook. Maar vooral aan de kant van de Sloetsweg.Rondom de Peter Rubenstraat, waar veel flats staan, zitten eiken ook onder. En ook bij het skatepark aan de Uitslagweg zijn de rupsen nog te vinden. De gemeente heeft hier echter al wel de rupsen verwijderd van de bomen die het dichtst bij staan.Naast het skatepark bevind zich het Gerard Neurinksplein, hier staan twee grote eiken die beide vele kolonies eikenprocessierupsen bevatten.Aan de Alphenstraat, even als het voetpad naar de kinderboerderij en het Weusthagbos is het ook oppassen geblazen. Ook hier zitten de rupsen in de bomen namelijk. Maar bijzonder genoeg bevatten de eiken in het Weusthagbos zelf nauwelijks eikenprocessierupsen.Langs de Ruysdaalstraat zitten de rupsen ook in de eiken. Vooral bij HKC Hengelo langs het veld zijn de beestjes goed te zien.Iets verderop, bij de eiken naast de Wilbertschool, zijn de rupsen al wel allemaal verwijderd. De Oude Molenweg is ook getroffen, al lijken de rupsen hier in minder grote betalen aanwezig. En hier staan ook eiken die nog helemaal niet aangetast lijken.De overlast is dit jaar groter en vroeger dan in voorgaande jaren. Er zijn door het warme weer, veel meer rupsen dan no epa01319436 Picture taken on 17 April 2008 of an ancient kapok tree in the Osa peninsula jungle, in the South Pacific coast of Costa Rica. The Osa peninsula, with around 3,006 plants species and a 71.5 percent of the mangrove swamp of Costa Rica, has 2.5 per cent of all the biodiversity known over the world and is considered the 'most valuable jewel' in this Central American country. On 22 April 2008, Earth Day is celebrated in many countries to inspire awareness of and appreciation for the earth's environment.  EPA/JEFFREY ARGUEDAS

De totale verscheidenheid van plant- en diersoorten wordt biodiversiteit genoemd. Er leven naar schatting 8,7 miljoen verschillende soorten planten en dieren op aarde.

Deze 8,7 miljoen verschillende soorten leven samen in bepaalde ecosystemen. Binnen één ecosysteem leven verschillende planten en dieren. Ze zijn vaak van elkaar afhankelijk om te overleven. Elke soort heeft zijn eigen functie en is belangrijk voor het overleven van andere soorten binnen het ecosysteem. Veranderingen bij één groep kunnen een kettingreactie bij andere soorten of zelfs hele ecosystemen veroorzaken.
Een voorbeeld: de verscheidenheid aan wilde bijen in West-Europa daalt. Tegelijkertijd neemt ook de verspreiding van plantensoorten, die door bijen worden bestoven, af. Dat zorgt dan weer voor de daling van de groei van die plantensoorten. Op deze manier neemt de hoeveelheid planten en dieren heel snel af.

Biodiversiteit neemt af

Het aantal soorten planten en dieren daalt jaarlijks door veranderingen in de leefomstandigheden. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat 12 procent van alle vogelsoorten, bijna een kwart van alle zoogdieren en een derde van alle amfibieën met uitsterven bedreigd wordt.

Regeringen moeten zich inzetten om het verlies van de biodiversiteit tegen te gaan. Daarom organiseert de Verenigde Naties jaarlijks een Biodiversiteitstop (Conference of Parties to the Convention on Biological Diversity). In 2010 werd, tijdens de 10e Biodiversiteitstop, een overeenkomst over de toekomst van de biodiversiteit gesloten. Deze overeenkomst wordt het Nagoya Protocol genoemd.

Op 22 mei is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Daarmee willen ze mensen bewust maken van het belang van biodiversiteit. In heel Nederland worden op die dag activiteiten georganiseerd.

Eikenprocessierups

In het begin van de zomer van 2019 had Nederland te maken met een plaag van de eikenprocessierups. De microscopisch kleine haartjes van de rups zorgden voor huidirritaties en ooginfecties bij mens en dier. Het aantal eikenprocessierupsen is de afgelopen jaren verdrievoudigd. Wetenschappers voorspellen dat we komende jaren meer overlast zullen krijgen van bepaalde insecten, zoals de dennenprocessierups, de tijgermug en de reuzenteek. Oorzaak hiervoor is de klimaatverandering en een afname van biodiversiteit. 

Dossier:

Biodiversiteit

Laatste wijziging: 26 november 2020
Dossier Thema: Natuur en Milieu