Bijensterfte

NLD-20040602-DORDRECHT: Een herkenbaar plaatje voor mensen met een tuin: deze jonge werkbij is druk aan het werk op een vlinderlavendel. ANP FOTO/ROBERT VOS LEIDEN - Door het mooie weer zijn het voor de leden van Imkervereniging Leiden en hun bijen drukke tijden. ANP PHOTO KOEN SUYK

Door ziekten en grootschalige landbouw leggen bijen massaal het loodje. Dat heeft grote gevolgen, want zonder bij geen bestuiving en zonder bestuiving minder fruit groente.

Bijen kunnen hinderlijk zoemen en, als ze zich bedreigd voelen, venijnig steken. Toch zijn bijen vooral nuttig. Direct omdat ze uit bloemennectar honing kunnen maken. Indirect, maar misschien wel belangrijker, omdat ze met het stuifmeel dat aan hun poten en lijf blijft kleven, weer andere planten kunnen bevruchten. Zo vormen ze een belangrijke schakel in de voedselketen. Het is daarom verontrustend dat er al een tijd hele bijenvolken lijken te verdwijnen.

Mogelijke oorzaken zijn de varraomijt, schimmels en parasieten. Maar ook pesticiden en insecticiden en zelfs GSM-straling en klimaatverandering worden als mogelijke oorzaken genoemd.

Een bijkomend probleem voor de bijenteelt is dat imkers in Nederland en België voornamelijk oudere hobbyisten zijn. Hun 'voortbestaan' wordt dus ook bedreigd. Met cursussen en open dagen proberen verenigingen daarom jongeren voor het 'vak' op te leiden.

Dossier:

Bijensterfte

Laatste wijziging: 27 mei 2019
Dossier Thema: Natuur en Milieu

Gerelateerde dossiers