Autosport

GEEN CAPTION GEEN CAPTION

Al sinds de uitvinding van de auto bestaan er autoraces. Autosport is de verzamelnaam voor wedstrijden die gereden worden met een gemotoriseerd voertuig met vier of meer wielen. 

Wedstrijden met voertuigen met minder wielen vallen onder de motorsport. Een bestuurder van een raceauto noem je een coureur. De autosport is altijd nauw verbonden geweest met de ontwikkeling en marketing van autofabrikanten, want autofabrikanten willen natuurlijk graag de snelste auto kunnen leveren.

De belangrijkste race in de autosport is de Formule 1. Jaarlijks wordt er een kampioenschap gehouden tussen de coureurs (wie is de snelste) en de constructeurs (welke autofabrikant heeft de snelste auto gebouwd). Elk kampioenschap bestaat uit ongeveer twintig races, die races worden Grand Prix genoemd.

Recordhouder in het aantal gewonnen wereldtitels bij de coureurs is de Duitse Michael Schumacher met zeven bekers. Ferrari won het kampioenschap voor constructeurs zestien keer.

Er zijn ook andere autoraces, zoals IndyCar (vooral in Noord-Amerika), Karting, Rally, Nascar, 24 uursrace van Le Mans, GP2 series en GP3 series.

Max Verstappen (1997)

Met zijn 17 jaar was de Nederlander de jongste coureur in de Formule 1 ooit. Sinds zijn debuut in de autosport heeft hij al veel belangstelling gehad. Max rijdt in de Formule 1 voor Red Bull Racing. Zijn vader, Jos Verstappen, is ook geen onbekende in de autosport, hij racete van 1994 tot 2003 in de Formule 1.

Dossier:

Autosport

Laatste wijziging: 18 maart 2020
Dossier Thema: Sport en Spel

Gerelateerde dossiers