Anticonceptiemiddelen

HAARLEM - (ILLUSTRATIE) Anti conceptiepil. ANP XTRA KOEN SUYK AMSTERDAM - Assortiment condooms. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Anticonceptiemiddelen, of voorbehoedmiddelen, zijn bedoeld om zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) te voorkomen. Er zijn verschillende soorten anticonceptiva.

Hormonale anticonceptiva

Hormonale anticonceptiva voorkomen de eisprong of belemmeren het innestelen van het bevruchte eitje in de baarmoeder. Dit soort anticonceptiva beschermt niet tegen soa's! Een dagelijkse dosis hormonen kun je in de vorm van de pil innemen. De hormonale pleister is een wekelijkse anticonceptiemethode. De pleister geeft een dagelijkse hoeveelheid oestrogeen en progesteron af. De vaginale anticonceptiering beschermt een maand lang. Ze geeft continu een lage dosis hormonen af. De prikpil zorgt gedurende drie maanden voor bescherming. Via een injectie wordt progestageen aan het lichaam toegediend. Ten slotte zijn er ook anticonceptiva die meerdere jaren beschermen. Het anticonceptiestaafje of implantaat werkt drie jaar en het hormoonspiraaltje zelfs vijf jaar.

Mechanische anticonceptiva

Mechanische voorbehoedmiddelen zijn bijvoorbeeld (vrouwen)condooms en het koperspiraaltje. Ze blokkeren de weg tussen de eicel en de zaadcellen, waardoor geen bevruchting plaatsvindt. Het condoom is een fysieke barrière en voorkomt ook soa's. Het koper van het koperspiraaltje vervormt zaadcellen zodanig dat ze de eicel niet meer kunnen bevruchten.

Chemische anticonceptiva

Zaaddodende middelen, in de vorm van schuim, spray, gel, zalf of zetpillen, zijn chemische voorbehoedmiddelen. Je moet ze voor het seksuele contact inbrengen om effect te hebben, maar ze zijn erg onbetrouwbaar.

Natuurlijke anticonceptiva

Natuurlijke anticonceptie of periodieke onthouding is gebaseerd op het dagelijks bijhouden van veranderingen van de menstruatiecyclus. Dit kan door de temperatuur te meten, het baarmoederslijmvlies te controleren of deze twee te combineren. Zo kun je de 'veilige' dagen ontdekken. Ook deze vorm van anticonceptie is erg onbetrouwbaar.

Operatieve anticonceptiva

Een operatie ten slotte zorgt voor de afsluiting van de eileiders bij de vrouw of de zaadleider bij de man. Hersteloperaties zijn mogelijk, maar lang niet altijd effectief.

Problemen en ethische kwesties

Niet elk voorbehoedmiddel is even betrouwbaar. Geen enkel anticonceptivum biedt trouwens 100% bescherming. Wil je weten welke voorbehoedmiddelen het veiligst zijn, raadpleeg dan de Pearl-index.

Er zijn mensen die vanwege hun persoonlijke overtuiging of hun geloof geen of alleen sommige anticonceptiva willen gebruiken. De Rooms-Katholieke Kerk bijvoorbeeld kwam herhaaldelijk in het nieuws door de afwijzing van kunstmatige anticonceptie.

Dossier:

Anticonceptiemiddelen

Laatste wijziging: 22 juli 2020
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers