Alternatieve geneeswijzen

Goed nieuws voor kettingrokers: In het Instituut voor Fysische geneeswijzen in Maastricht kunnen mensen door middel van acupunctuur van het roken worden afgeholpen. Een close-up van de behandeling waarbij metalen, zilveren of gouden naalden in het oor worden gebracht, waarbij de lichaamsenergie volgens het Ying-Yang-principe kunnen worden omgeleid of desgewenst afgebroken. Het oor is in de acupunctuur een belangrijk orgaan omdat het hele lichaam en zijn functies er in is geprojecteerd via de z.g. meridianen (denkbeeldige lijnen) die in het oor samenkomen./Goed nieuws voor kettingrokers: In het Instituut voor Fysische geneeswijzen in Maastricht kunnen mensen door middel van acupunctuur van het roken worden afgeholpen. Een close-up van de behandeling waarbij metalen, zilveren of gouden naalden in het oor worden gebracht, waarbij de lichaamsenergie volgens het Ying-Yang-principe kunnen worden omgeleid of desgewenst afgebroken. Het oor is in de acupunctuur een belangrijk orgaan omdat het hele lichaam en zijn functies er in is geprojecteerd via de z.g. meridianen (denkbeeldige lijnen) die in het oor samenkomen. NLD-20040906-NOORDGOUWE: Een winkel met homeopatische winkel in kuuroord De Schouw in Noordgouwe. Zie bericht in rubriek BIN: Wie reinigt, zal oogsten. ANP FOTO/DAVID VAN DAM

Alternatieve geneeswijzen is een verzamelnaam voor alle behandelwijzen waarvan het effect niet wetenschappelijk bewezen is. Behandelingen zoals homeopathie, acupunctuur en healings worden niet officieel erkend.

Alternatieve geneeswijzen is een term die in de jaren '60 is ontstaan. Het woord alternatief suggereert dat het als een vervanging voor de traditionele geneeskunde zou dienen. Dit is niet het geval. Daarom spreekt men nu eerder van complementaire (compleet makende) of additieve (toevoegende) geneeswijzen.
De alternatieve arts is verplicht patiënten door te sturen naar de reguliere geneeskunde indien de situatie levensbedreigend is.

Er zijn verschillende soorten alternatieve geneeswijzen. Paranormale genezers zien zichzelf als doorgeefluik van (kosmische) energie. Zij geven, met behulp van hun gaven zoals helderziendheid, -voelendheid, -wetendheid, telepathie, energie door om mensen te helpen. Naast paranormale geneeswijzen zijn er nog tientallen andere alternatieve geneeswijzen. Voorbeelden hiervan zijn homeopathie, acupunctuur, kleurentherapie, iriscopie en reiki.

Tegenstanders van de alternatieve geneeswijzen hebben de Vereniging tegen de Kwakzalverij opgericht. Deze vereniging neemt de alternatieve behandelwijzen kritisch onder de loep.

Dossier:

Alternatieve geneeswijzen

Laatste wijziging: 24 mei 2019
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers