Allergie

Een sterk vergrote opname van de Dermatophagiodes Pteronyssinus of huisstofmijt. Behalve de invloed van schimmels op de gezondheid speelt ook deze griezel daarbij een belangrijke rol. Zijn bestaan is afhankelijk van een vochtig milieu (relatieve vochtigheid meer dan 70%); een situatie die zich vrijwel in elke woning voordoet. ZOETERMEER - De kenmerken van hooikoorts zijn oa niezen, jeuk in de neus een verstopte neus of een loopneus. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Niezen en jeukende ogen in het voorjaar, benauwdheid, eczeem en gevoelige darmen, het kunnen allemaal uitingen zijn van een allergie. Vooral het aantal kinderen met een allergie neemt toe.

Gelukkig groeien de meeste kinderen en jongeren over hun allergie heen maar een klein percentage houdt als (jong)volwassene nog last van deze aandoening. Sommige mensen ontwikkelen pas op latere leeftijd een allergie.

Het aantal allergiepatiënten in Nederland en West-Europa is de afgelopen 20 jaar verdubbeld. Uit onderzoeken blijkt dat dit waarschijnlijk komt door de betere hygiëne, door vaccinaties tegen kinderziekten en het gebruik van antibiotica. Ons immuunsysteem hoeft daardoor nauwelijks meer in actie te komen tegen bacillen en virussen. Bij sommige mensen kan het lichaam dan geen onderscheid meer maken tussen echte ziekteverwekkers en onschuldige stoffen. Bij een hernieuwd contact met bepaalde stoffen (allergenen) volgt dan een allergische reactie. Hierbij komt uiteindelijk de stof histamine vrij die o.a. niezen, benauwdheid en/of uitslag veroorzaakt. Die reactie kan direct, maar ook vele uren later na het contact optreden.

Niet-allergische mensen reageren totaal niet op allergenen, ook niet in hoge doses. Het meest bekende allergeen is stuifmeel (pollen) van planten en bomen die hooikoorts, allergische astma of opgezwollen ogen kunnen veroorzaken. Ook voor de uitwerpselen van de huisstofmijt, sommige voedingsmiddelen (zoals pinda's, melk, gluten, vis- en schaaldieren), de schilfers en haren van huisdieren (kat, hond, konijn, cavia) kan men allergisch zijn. Ook hierbij kan astma, allergische verkoudheid, of huiduitslag ontstaan. Bij een contactallergie is men allergisch voor een stof die in aanraking komt met de huid. Nikkel en latex zijn de bekendste voorbeelden van een dergelijke allergie.

Dossier:

Allergie

Laatste wijziging: 27 augustus 2019
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers