Alcoholgebruik

EINDHOVEN - Op de barbecue van het JEWC brak een spontane bierdrinkwedstrijd uit. Het Braziliaanse team dat de afgelopen dagen in topvorm was geweest daagde eerst de Spanjaarden uit, die verloren met 1-0, waarna ze ook het snel gevormde Duitse team versloegen. Er was echter wat onduidelijkheid ontstaan over de spelregels, er werd over en weer geschreeuwd en en er moest een Zwitserse scheidsrechter aan te pas komen om de regels nog een keer uit te leggen en het laatste duel te begeleiden. De Duitsers haalden een revanche. Toen was het bier op. ANP PHOTO COPYRIGHT JURIAAN BROBBEL GEEN CAPTION

De minimumleeftijd voor alcoholgebruik is in Nederland 18 jaar. Ondanks de strenge regels neemt het aantal 'comazuipers' niet af.  

Frequent alcohol- en cannabis- gebruik zijn risicofactoren voor spijbelen, een geringere schoolmotivatie, verminderde schoolprestaties en schooluitval. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut uitgevoerd samen met de Universiteit van Utrecht.

Iemand die drugs gebruikt wordt al gauw een 'junk' genoemd. Het drinken van alcohol echter, is een algemeen geaccepteerd verschijnsel in onze maatschappij. Iemand die regelmatig veel drinkt, zal dan ook niet zo snel als alcoholist worden bestempeld. Verontrustend is de toename van het aantal jonge drinkers in de afgelopen 10 jaar. Slechts 8 procent van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar blijkt geen alcohol te gebruiken.

Onder jongeren is veel drinken zelfs geaccepteerd gedrag om 'erbij te horen'. Maar het nuttigen van veel alcohol heeft grote gevolgen voor de maatschappij en de nationale gezondheid. Per jaar sterven er zo'n kleine 1.000 mensen door alcoholgerelateerde aandoeningen. Alcohol in het verkeer eist per jaar 200 tot 250 doden en rond 3500 zwaargewonden.

Matig alcoholgebruik is niet per se ongezond. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat matig gebruik (tot twee glazen per dag) bij mensen van boven de 45 jaar, de kans op problemen met het hart verkleint. Overmatig drankgebruik echter (volgens de norm van het NIGZ meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen) geeft allerlei gezondheidsproblemen. Onderzoekers schatten het aantal overmatige drinkers in Nederland op zo'n 600.000.

Dossier:

Alcoholgebruik

Laatste wijziging: 6 januari 2020
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers