Aardgas

GEEN CAPTION 2017-05-09 12:14:25 LOPPERSUM - Bewoner voor zijn beschadigde woning. De woning wordt versterkt door stutten in aardbevingsgebied Loppersum. ANP JERRY LAMPEN

Aardgas is een van de drie fossiele brandstoffen (aardgas, aardolie en steenkool/bruinkool). Het zit lagen diep in de aarde.

Aardgas is ontstaan doordat in de loop van miljoenen jaren oerwouden zijn veranderd in samengeperste steenkoollagen. In die lagen wordt de druk steeds hoger en de temperatuur warmer. Zo wordt aardgas gevormd en zit tussen aardlagen. Doordat het gas licht is, heeft het zich in de loop van tijd ook in hogere lagen en poreus gesteente gevestigd. Dit wordt schaliegas genoemd.

Het grootste gedeelte van het aardgas is te vinden in het Midden-Oosten, Europa en Azië.

Aardgas wordt gewonnen door een put te boren waarna het gas onder eigen
druk naar boven komt.

Nederland

In Nederland komt ook zeer veel aardgas voor. In de provincie Groningen bevindt zich een groot gasveld. Door de aardgaswinning ontstaan in Groningen nu regelmatig aardbevingen. Deze gasbevingen worden minder als er minder gas wordt gewonnen. Daarom heeft de overheid nu beslist om de gaskraan wat meer dicht te draaien.

Proefboringen naar schaliegas in Brabant en de Noordoostpolder zijn uitgesteld. Er moet eerst meer onderzoek gedaan worden naar de risico's.

Dossier:

Aardgas

Laatste wijziging: 28 juli 2020
Dossier Thema: Natuur en Milieu

Gerelateerde dossiers