Aardbevingen

epa01350377 A general view of the destruction in Beichuan, one the worst hit earthquake disaster areas, Sichuan province, China, 19 May 2008.  The official death toll from the 12 May 2008 earthquake that measured 7.9 on the Richter scale has already exceeded 34,000 but is expected to finally reach 50,000.  Three minutes of silence was observed across China beginning at 14:28pm 19 May 2008 to commemorate the casualties exactly one week after the earthquake, the nation's worst in three decades.  Authorities are still trying to retrieve bodies and prevent the potential spread of contagious diseases as well as mudslides, the latter of which has killed about 200 people in recent days.  EPA/MICHAEL REYNOLDS DE BILT - De door een seismograaf opgetekende uitslag van de aardbeving van 4,5 op de schaal van Richter, die donderdagavond bij het KNMI werd geregistreerd. Het KNMI heeft ongeveer 4000 meldingen binnen gekregen van mensen in Nederland die de aardbeving in meer of mindere mate hadden gevoeld. ANP ERIK VAN 'T WOUD

Aardbevingen ontstaan door wrijving tussen of binnen aardplaten. Deze platen zijn de buitenste, harde korst van de aarde.

Ze verschuiven ieder jaar ten opzichte van elkaar, met een afstand van tussen de twee en twaalf centimeter. Als de spanning tussen of in de platen sterker wordt dan de plaat zelf, kan de aardplaat breken waarbij enorm veel energie vrijkomt in de vorm van een beving. Van de aardbevingen op de wereld komt 90% voor op de grenzen van de verschillende platen.

Men is nog niet in staat aardbevingen volledig te voorspellen, wel zijn verschillende landen al bezig met aanpassingen om de schade zo beperkt mogelijk te houden. Canada is hier een voorbeeld van.

Hele kleine bevingen daarentegen worden regelmatig over de hele wereld gemeten en gevoeld. Aardbevingen die schade kunnen veroorzaken zijn rond de 5.5 op de schaal van Richter. Van deze bevingen komen er per jaar al zo'n 800 voor. De grootste aardbeving ooit werd gemeten in Chili in 1960 en had een kracht van 9.5 op de schaal van Richter. In dit geval werd een oceaanplaat onder het continent geduwd.

Nederland

Ook in Nederland komen soms aardbevingen voor. De gaswinning in het noorden van Nederland veroorzaakt die aardbevingen. Deskundigen stellen dat de bevingen ook een bedreiging zijn voor gasleidingen, rioleringen en dijken in Groningen.

Dossier:

Aardbevingen

Laatste wijziging: 5 augustus 2019
Dossier Thema: Natuur en Milieu

Gerelateerde dossiers