Aanslagen 9/11

FFM14 - 20020903 - NEW YORK, UNITED STATES : Twilight in Manhattan and as the dust begins to settle on the most outrageous terrorist attack in history a solitary figure stands amidst the rubble 11 September 2001 and calls out asking if anyone needs help, following the collapse of the World Trade Centre towers. Two terrorist-hijacked commercial planes crashed into the twin towers causing the collapse of both. (ORIGINALLY ISSUED AS JFK50) EPA PHOTO AFP/DOUG KANTER epa02852677 A view of the construction at One World Trade Center near the National September 11 Memorial at ground zero in New York, New York, USA, 02 August 2011. The memorial is scheduled to open in time for the tenth anniversary of the 11 September 2001 terrorist attacks.  EPA/JUSTIN LANE

Op dinsdag 11 september 2001 vonden in Amerika terroristische aanvallen plaats op de Twin Towers van het World Trade Center op de zuidelijke punt van Manhattan in New York en op het Pentagon in de buurt van Washington. 

Dezelfde dag stortte er dicht bij Shanksville, Pennsylvania een vliegtuig neer. Bij deze aanslagen werd gebruik gemaakt van gekaapte passagiersvliegtuigen en zijn er, volgens de officiële cijfers 2749 mensen gedood. De aanslagen vormden voor de Verenigde Staten de directe aanleiding om de "Oorlog aan het terrorisme" te verklaren. De inval in Irak en de strijd tegen de taliban in Afghanistan zijn hier een direct gevolg van.

Bijna de helft van de Amerikanen geloofde niet in de officiële lezing van de toenmalige regering Bush en drong aan op een nieuw onderzoek naar de aanslagen van 11 september 2001. Zijn dat allemaal complotdenkers of gewone Amerikanen die ook vinden dat het officiële rapport van de regering veel vragen onbeantwoord laat? Er is een groeiend aantal sites en documentaires op internet die beweren dat 9/11 een groot complot is. Volgens deze lezing zijn de Twin Towers niet door de vliegtuiginslagen ingestort, maar met explosieven neergehaald. En het Pentagon zou met een kruisraket bestookt zijn. Negen jaar later werden nog niet eerder vertoonde beelden vrijgegeven die de discussie rond de complottheorieën weer aanwakkerden.

Dossier:

Aanslagen 9/11

Laatste wijziging: 28 oktober 2019
Dossier Thema: Geschiedenis

Gerelateerde dossiers