75 jaar bevrijding

epa000354028 (FILES) An undated file picture of the women©s barrack in the Auschwitz-Birkenau concentration camp in Oswiecim. The world prepares to mark Holocaust Memorial Day on Thursday 27 January 2005 marking the 60th anniversary of the end of the Holocaust, and the liberation of the Nazi death camps, including Auschwitz in Poland. EPA/Reproduction B/W ONLY AUSCHWITZ - De poort van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau is ¬Arbeit macht Frei¬ te lezen. Donderdag 27 januari is het 55 jaar geleden dat Russische troepen het kamp bevrijdden. In Auschwitz werden vier tot vijf miljoen gevangenen in de loop van de oorlog bijeengebracht, onder wie 1,5 miljoen joden, die bijna allen omkwamen. Bij de bevrijding troffen de Russen slechts 5000 overlevenden aan. ANP Foto - Koen Suyk

In 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven.

Nederland staat in 1944 op het punt om bevrijd te worden. Maar het duurt nog tot het voorjaar van 1945 voordat heel Nederland bevrijd is. De bevrijding van Nederland start op 12 september 1944 met de opmars van de Amerikanen in Limburg. Met operatie Market Garden wordt op 17 september 1944 een gedeelte van Noord-Brabant en Gelderland bevrijd. Operatie Market Garden bestaat uit twee hoofdonderdelen: de verovering van acht belangrijke bruggen en een aanval van grondtroepen. Helaas strandt het geallieerde offensief bij Arnhem. Op dat moment is wel al een deel van Noord-Brabant, Limburg en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied bevrijden de geallieerden in de maanden daarna de rest van Brabant en Limburg.

Op 8 februari 1945 gaat een tweede offensief van start: Operatie Veritable. Hiermee willen de geallieerden het Rijngebied veroveren. Door de felle tegenstand van de bezetter mondt het offensief uit in een uitputtingsslag. Op 10 maart 1945 staan de geallieerden uiteindelijk voor de Rijn. Het noorden van Nederland wordt in de lente van 1945 bevrijd.

De Duitse troepen in Nederland capituleerden op 4 mei op de Lűneburger Heide. Deze capitulatie trad in werking op 5 mei om 08:00 uur. Men kan weer opgelucht ademhalen en in de dagen erna worden de bevrijders overal feestelijk onthaald.

Bron: Tweedewereldoorlog.nl

Dossier:

75 jaar bevrijding

Laatste wijziging: 12 mei 2020
Dossier Thema: Geschiedenis
Type: Nieuw

Gerelateerde dossiers