3D-toepassingen
Films met een derde dimensie zijn mateloos populair en veroorzaken een stroom aan nieuwe 3D-toepassingen, zoals 3D-televisie en 3D-printers.
De mens ziet van nature in drie dimensies, namelijk lengte, breedte en diepte. De hersenen voegen de twee verschillende beelden van het linker- en het rechteroog samen tot één driedimensionaal beeld. Hierdoor neemt de mens diepte waar.
Door allerlei technologische ontwikkelingen is de toevoeging van de derde dimensie nu ook bij (bewegende) beelden mogelijk. Door de projectie van twee enigszins verschillende beelden op het scherm, creëren de hersenen met behulp van een speciale 3D-bril een derde dimensie. Zo krijg je een illusie van diepte tijdens de film en wordt de beleving nóg levensechter dan bij 'gewone' films.
3D-film en 3D-fotografie is niet nieuw. Vroeger werden twee beelden in verschillende kleuren op één scherm of foto geprojecteerd. Met behulp van een 3D-bril met één rood en één groen glas konden toeschouwers een verschil in diepte waarnemen. Hierdoor ging echter wel een deel van de scherpte en de kleur verloren. Tegenwoordig wordt een nieuwe technologie gebruikt en voorkomen gepolariseerde 3D-brillen het verlies van sterkte en kleur.
Toepassingen
Door de stijgende populariteit van 3D-films ontwikkelen bedrijven nu ook andere 3D-toepassingen. Zo zijn de eerste 3D-televisies zijn verkrijgbaar, die meestal nog wel het gebruik van een speciale bril vereisen. Ook andere toepassingen, zoals 3D-spelletjes, worden steeds populairder. Ook 3D-printers zijn razend populair! Met een thuisprinter kun je gemakkelijk plastic sieraden en andere accessoires printen. Professionele printers kunnen ook in metaal, glas, hout,... printen!
Een nieuwe ontwikkeling is holografisch communiceren. Een 3D-camera filmt in real-time en stuurt via internet beelden door naar waar ook ter wereld. De beelden kunnen op een scherm of met een virtual reality-bril bekeken worden.
Dossier:
3D-toepassingen
Laatste wijziging: 4 augustus 2017Dossier Thema: Wetenschap en Techniek