Zigeuners

Zigeuners Ruim tachtig zigeuners die tijdelijk verblijven aan de Aziehavenweg in Amsterdam, kregen van de gemeente Amsterdam een brief waarin een sigmatiserende zinsnede staat: "U bent hier tijdelijk gast van het Nederlandse volk.  Van u wordt verwacht dat u zich dar ook naar gedraagt.  Dat betekent dat het plegen van diefstallen, zakkenrollen of andere misdrijven niet aanvaardbaar zijn.

Een zigeuner is een 'lid van een volk dat rondtrekt in Europa en een deel van Azië' (uit de Van Dale). Sinti en Roma zijn groepen zigeuners.

Zelf hebben ze een hekel aan de naam 'zigeuner'. Het klinkt als een scheldwoord. Roma zijn nomadische bevolkingsgroepen die in de 19e en 20e eeuw uit Oost-Europa naar onder andere Nederland kwamen. In 1868 kwamen de Kaldarash, Hongaarse ketellappers, naar Nederland, gevolgd door de Ursari uit Bosnie en de Lowara uit Hongarije. Sinti kwamen al voor 1868 naar Nederland. Zij waren vooral circus- en kermisartiesten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zigeuners, net als Joden en homo's vervolgd door de nazi's. Veel zigeuners kwamen om in de gaskamers.

In 1978 kreeg een grote groep Roma en Sinti toestemming om zich in Nederland te vestigen. Er wonen in Nederland tussen de 7.000 en 8.000 Roma en Sinti. In Frankrijk, maar ook in andere Europese landen, gaan stemmen op om overlast veroorzakende Roma uit te zetten. De Europese Commissie protesteert tegen dit beleid.

Dossier:

Zigeuners

Laatste wijziging: 6 mei 2019
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers