Werkloosheid

ALMERE - Hoofdkantoor van chipmachinefabrikant ASM International  in Almere. ASM International schrapt tweehonderd banen in Almere en verplaatst een deel van het bedrijf naar zijn lokatie in Singapore. Het bedrijf heeft last van een afnemende vraag naar halfgeleiders door de verslechterde economische omstandigheden. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK OSS - Medewerkers verlaten donderdag het kantoor van MSD in Oss. Het farmaceutische bedrijf MSD in Oss, het voormalige Organon, ontslaat 2175 van de 4500 werknemers. Het Amerikaanse bedrijf voert wereldwijd een herstructurering door in zijn onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen en productie-onderdelen. ANP WIM HOLLEMANS

Wanneer je tijdelijk of voor een langere tijd zonder betaalde baan zit, maar die wel zou willen, dan ben je werkloos.

Als een werknemer buiten zijn schuld om werkloos raakt, dan heeft hij recht op een werkloosheidsuitkering. In Nederland zijn voorwaarden verbonden aan die WW-uitkering, zoals sollicitatieplicht. Je moet ook minstens 26 weken hebben gewerkt, in de
laatste 36 weken voordat je werkloos werd. Als je werkloos wordt door je eigen schuld, verlies je het recht op een WW-uitkering.

Begin 2009 kondigden een aantal multinationals massaontslagen aan als gevolg van de kredietcrisis. Na een lichte opleving stond de economie daarna weer zwaar onder druk door de gevolgen van de Europese economische crisis. Meerdere grote bedrijven kondigen sanering aan. Tot 2014 bleef de werkloosheid op een hoog peil. Sinds begin 2014 daalt de werkloosheid in Nederland gestaag naar 7% (625.000 mensen) in april 2015 en deze blijft dalen.

In België zijn de gevolgen van de crisis veel minder zichtbaar. De werkloosheid ligt al jaren tussen de 4,5 en 6% (320.000 en 430.000 mensen).

Cijfers: CBS en Statbel.

Dossier:

Werkloosheid

Laatste wijziging: 6 januari 2017
Dossier Thema: Bedrijf en Beroep