Wapens

GEEN CAPTION SCHIPHOL - Werkzaamheden marechaussee op Schiphol. Uitrusting  van een rechercheur van het undercover team op Schiphol  bestaat o.a. een kogelwerend vest, pistool, communicatie apparatuur. ANP XTRA GERALD VAN DAALEN

Wapenbezit brengt veel risico's met zich mee. Denk maar aan schietpartijen en ongelukken met wapens. Daarom zijn alle vuurwapens en heel wat niet-vuurwapens, zoals stiletto's en nepwapens, in Nederland en België verboden.

Het verbod op wapenbezit wordt geregeld door de Nederlandse 'Wet Wapens en Munitie' en Belgische 'Wapenwet' (of 'Wet houdende regeling van economische en individuele activiteiten met wapens'). Er zijn uitzonderingen op het verbod op wapenbezit voor de politie en het leger.

Sportschutters, verzamelaars en jagers kunnen een wapenvergunning aanvragen. Vergunninghouders moeten aan strenge voorwaarden voldoen. Je mag bijvoorbeeld de laatste 4 of 8 jaar, afhankelijk van het delict, geen strafbaar feit hebben gepleegd. In België mag je nooit veroordeeld zijn als dader of medeplichtige van een crimineel feit. Wapenvergunningen zijn maximaal een jaar geldig in Nederland en maximaal vijf jaar in België. Antieke vuurwapens kunnen vrij worden aangeschaft.

De Nederlandse wapenwet werd na de schietpartij Tristan van der Vlis in Alphen aan de Rijn in april 2011 aangescherpt. 

Massavernietigingswapens

Er zijn twee soorten wapens: conventionele en niet-conventionele. Conventionele wapens zijn onder andere vuurwapens, bommen en andere explosieven. Niet-conventionele wapens of massavernietigingswapens zijn biologisch, chemisch of nucleair. Deze wapens hebben een enorm explosieve kracht en kunnen hele volken en landen wegblazen. Op biologische en chemische wapens staat een wereldwijd verbod. Het non-proliferatieverdrag beperkt het bezit van kernwapens.

Dossier:

Wapens

Laatste wijziging: 19 oktober 2017
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers