Voetbalvandalisme

GEEN CAPTION GEEN CAPTION

Wekelijks vinden er schermutselingen plaats tijdens voetbalwedstrijden, zowel bij prof- als amateurvoetbal.

Voetbalvandalisme is in de jaren '60-'70 ontstaan. Tijdens de UEFA Cup-finale tussen Feyenoord en het Engelse Tottenham Hotspur in Rotterdam op 29 mei 1974, braken op de tribune heftige rellen uit. Britse supporters sloopten alles wat los en vast zat en belaagden de Feyenoord-supporters met fietskettingen en ijzeren staven. Die avond vielen er 200 gewonden. Dit gewelddadige voetbalincident wordt wel gezien als het begin van het voetbalvandalisme zoals Nederland het nu kent.

Onschuldige knokpartijtjes hebben sindsdien plaatsgemaakt voor extreme vernielingen, fysiek geweld, (racistisch) verbaal geweld (de zogenaamde spreekkoren) en het uiten van bedreigingen. Het dieptepunt op het gebied van voetbalgeweld in België was het zogenaamde Heizeldrama in 1985, waarbij 39 doden vielen. Vooral de harde kern van supportersgroepen, de zogenaamde hooligans (Eng. voor relschopper, vandaal), zijn de veroorzakers van veel voetbalrellen.

De, bijna altijd mannelijke, probleemsupporters zijn gemiddeld tussen de 14 en 20 jaar. Veel van hen zijn werkloos of vroegtijdige schoolverlaters. Maar ook scholieren, studenten en gewone twintigers met een goede baan kunnen tot de hooligans behoren. In de loop der tijd hebben voetbalclubs veel, door de KNVB goedgekeurde, maatregelen genomen om hun stadions te beveiligen. Je ziet nu dan ook dat rellen zich vaak buiten de stadions afspelen.

Ook in het amateurvoetbal groeit het aantal relletjes. De KNVB wil hiertegen optreden door zwaardere straffen op te leggen. Op 2 december 2012 ging het in Almere helemaal mis. Een vijftal jeugdvoetballers hebben een grensrechter ernstig mishandeld. Een dag later bezweek hij aan de verwondingen.

Dossier:

Voetbalvandalisme

Laatste wijziging: 14 augustus 2014
Dossier Thema: Sport en Spel

Gerelateerde dossiers