Voedselcrisis

epa01315808 Haiti's Cite-Soleil neighborhood inhabitants carry a bag after receiving basic food from members of the Brazilian Minustah soldiers in Port au Prince, Haiti, 15 April 2008. Brazilian Government has sent 14 tons of food to help 700 Haitian families after the clashes in their country.  EPA/KENA BETANCUR epa01315901 Indonesian workers play chess as they take a break at a rice warehouse in Jakarta, Indonesia on 16 April 2008. Rice prices climbed to a record for a second day as the Philippines, the world's biggest importer, sought to buy one million metric tons, and floods delayed planting in the US. Indonesia, one of the world¿s largest rice consumers, banned virtually all private exports of the crop on 15 April in a bid to restrain domestic prices and rein in inflation which hit an 18-month high of 8.2 per cent last month.  EPA/JURNASYANTO SUKARNO

De voedselprijzen blijven stijgen. Dat komt onder andere door langdurige droogte in de VS en Rusland en overmatige regenval in Europa en India. Hierdoor mislukken oogsten en ontstaat er een tekort aan graan.

De voedselproblematiek staat hoog op de internationale politieke agenda. De felle stijging van de voedselprijzen is te wijten aan meerdere factoren. De vraag naar voedsel stijgt.

Dat komt enerzijds door de groei van de wereldbevolking. Anderzijds hebben steeds meer mensen door de economische groei meer te besteden. Daardoor neemt de vleesconsumptie in landen zoals in China en India toe. Er worden dus steeds grotere percentages gewassen verwerkt tot veevoeder.
Daarnaast worden op steeds meer akkers - vaak met subsidies - gewassen geteeld voor biobrandstof. Dat gaat ook ten koste van het telen van voedingsgewassen. Hierdoor ontstaat een hogedruk op de bestaande landbouwgrond. Daarom zijn bepaalde landen begonnen met land grabbing, het opkopen van landbouwgronden in andere landen (vaak ontwikkelingslanden) om hun eigen voedselproductie in stand te houden.
De opwarming van de aarde speelt ook een rol. De klimaatveranderingen, met droogtes en overstromingen tot gevolg, hebben een grote invloed op de oogsten. Ook economische factoren spelen een belangrijke rol bij de prijsstijgingen. Er zijn speculanten op de aandelenmarkt die op grote schaal grondstoffen opkopen, waardoor de prijzen stijgen. Ook de stijgende olieprijs jaagt de voedselprijzenomhoog.

In 2007-2008 vond een wereldwijde voedselcrisis plaats. Door tegenvallende oogsten stegen de voedselprijzen ontzettend snel. Die prijsstijgingen leidden toen tot rellen in onder andere Egypte, Kameroen en Haïti.
In 2010-2011 vond een nieuwe voedselcrisis plaats. Met name in de Hoorn van Afrika (Ethiopië, Somalië, Eritrea en Djibouti) was er hongersnood door de hoge voedselprijzen en de aanhoudende droogte in de regio.
Ook in het afgelopen jaar steeg de prijs van het graan opnieuw fors. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) waarschuwt voor een nieuwe voedselcrisis. 

Dossier:

Voedselcrisis

Laatste wijziging: 15 december 2016
Dossier Thema: Mens en Maatschappij