Verenigde Staten

Verkiezingsdag USA BLACK LIVES MATTER PROTEST

De Verenigde Staten is een van de machtigste landen ter wereld, niet alleen militair en politiek, maar ook economisch en cultureel.

De Verenigde Staten is het op drie na grootste land ter wereld, na Rusland, China en Canada. Het beslaat 9.158.960 km² en is 270x groter dan Nederland. In het noorden grenst het aan Canada, in het zuiden aan Mexico, in het oosten aan de Atlantische Oceaan en in het westen aan de Stille Oceaan. De hoofdstad is Washington D.C. Engels is de officiële voertaal en in sommige staten ook het Spaans. Het betaalmiddel is de dollar.

Politiek

Aan het hoofd van de Verenigde Staten staat sinds 20 januari 2017 de Republikein Donald Trump. Hij is op 8 november 2016 verkozen tot de nieuwe president. 

Economie

Het is misschien moeilijk voor te stellen dat dit land, dat in 1776 onafhankelijk werd van Engeland, pas na de Tweede Wereldoorlog zijn dominante positie verwierf. Een belangrijke rol daarbij speelt het fenomeen de "American Dream": het vertrouwen op eigen kracht en het geloof dat met hard werken alles bereikt kan worden.

Black Lives Matter

Tijdens een demonstratie tegen politiegeweld heeft een schutter vijf agenten doodgeschoten uit wraak naar de politie. Al jaren doen zich incidenten voor waarbij Afro-Amerikanen tijdens een arrestatie gedood worden door een politiekogel. De demonstratie was opgeroepen door Black Lives Matter, een groep tegen politiegeweld tegen de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

Schietpartij in Las Vegas

Op 1 oktober 2017 heeft een 64-jarige man een bloedbad aangericht in Las Vegas. Minutenlang schoot hij kogels af op de bezoekers van een festival in de stad. Er vielen 59 slachtoffers en meer dan 500 gewonden.

Dossier:

Verenigde Staten

Laatste wijziging: 12 december 2017
Dossier Thema: Landen en Volken