Val Berlijnse Muur 25 jaar

epa01883666 This file picture dated 11 November 1989 shows people queuing in front of the border crossing Bernauer Strasse in Berlin. On 03 October 2009 Germans celebrate the Day of German Unity, a national holiday that commemorates the anniversary of German reunification in 1990. The reunification of East and West Germany was precipitated by the fall of the Berlin Wall on 09 November 1989. As a symbol for the fall of the Iron Curtain and collapse of Communism in the Eastern Bloc the 20th anniversary of this historic event is marked around the world in 2009.  EPA/STR epa01908431 US Artist Farrah Karapetian paint one of eight original sections of the Berlin Wall  displayed along Wilshire Boulevard in Los Angeles, California, USA 23 October 2009. The 'Wall Along Wilshire' installation is part of the Wende Museum's 'The Wall Project', a series of events commemorating 20-year anniversary of the fall of the Berlin Wall. Two more sections will be added next month forming the longest stretch of the Berlin Wall outside of Berlin  EPA/ANDREW GOMBERT

Het is in november 2014 25 jaar geleden dat de val van de Berlijnse Muur een eind maakte aan de periode van het IJzeren Gordijn en de Duitse deling.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland opgesplitst in twee delen: in het westen was de Bondsrepubliek Duitsland (BRD of West-Duitsland), in het oosten de Democratische Republiek Duitsland (DDR of Oost-Duitsland). Ook de hoofdstad Berlijn werd opgesplitst in West- en Oost-Berlijn.

Steeds meer mensen vluchtten van Oost- naar West-Duitsland, omdat het Westen welvarender was. Daarom besliste de DDR in 1952 de grens af te sluiten. Toch bleef het relatief eenvoudig om in het drukbevolkte Berlijn van oost naar west te vluchten. In 1961 werd besloten om ook in Berlijn een afscheiding te maken tussen oost en west. In de nacht van 12 op 13 augustus werd begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur. In een paar weken tijd werd een kilometerslange betonnen muur gebouwd.

Eind de jaren ’80 waaide er een nieuwe wind in de communistische landen. In Polen, Hongarije, Tsjechoslowakije en de DDR deden zich in 1989 zich in zo'n snel tempo veranderingen voor dat er gesproken kon worden van een democratische revolutie. In Polen was in het begin van 1989 de vakbond Solidariteit nog verboden, maar in de lente won het de eerste vrije verkiezingen. In Hongarije vormde de Communistische Partij zichzelf om tot een Sociaal-Democratische Partij en werden meerdere partijen toegestaan. De Hongaren begonnen in mei met de daadwerkelijke afbraak van het IJzeren Gordijn. Via Hongarije trachtten Oostduitsers met tienduizenden tegelijk naar het Westen te reizen. Door deze leegstroom raakte de Oostduitse economie ontwricht.

In navolging van andere landen, werd ook in de DDR beslist om de grens tussen Oost- en West-Duitsland te heropenen. Dit gebeurde op 9 november 1989, wat de val van de Muur inluidde. De Duitsers trokken massaal naar de Berlijnse Muur, waar een volksfeest ontstond en stukken uit de Muur werden gehakt. Deze dag wordt gezien als de val van het communisme.

Minder dan een jaar later werden Oost- en West-Duitsland herenigd en werd een parlementaire democratie. Andere landen in het oosten volgden en het IJzeren Gordijn ging open.

Dossier:

Val Berlijnse Muur 25 jaar

Laatste wijziging: 6 november 2014
Dossier Thema: Geschiedenis

Gerelateerde dossiers