Tweede Kamerverkiezingen 2017

Verkiezingen VVD Verkiezingen

Ook na het overleg met de tweede informateur wil de formatie nog niet lukken. De poging van VVD, CDA, D66 en GroenLinks om een kabinet te vormen is opnieuw vastgelopen. Een derde informateur is benoemd.

In de Tweede Kamer zitten totaal 150 volksvertegenwoordigers, die horen bij verschillende politieke partijen. Partijen proberen zoveel mogelijk stemmen te winnen. Hoe meer stemmen ze krijgen, hoe meer mensen er namens die partij in de Tweede Kamer komen dus hoe meer invloed ze hebben op beslissingen. Je mag stemmen als je de Nederlandse nationaliteit hebt en 18 jaar of ouder bent.

Na de verkiezingen wordt een nieuwe regering/kabinet gevormd. De grootste partij mag de onderhandelingen beginnen met partijen met wie ze samen willen werken. De regering wordt gevormd door de ministers die het land besturen. Elke minister houdt zich bezig met een ander onderwerp, bijvoorbeeld onderwijs, milieu, economie of sport. Bij ‘zware’ ministeries worden de ministers ondersteund door een staatssecretaris. Tijdens de formatie van het kabinet wordt bepaald welk ministerie een staatssecretaris krijgt. Vaak wordt een staatssecretaris benoemd met een andere politieke kleur dan de minister. Daarmee wordt een politiek evenwicht op het ministerie beoogd. De partijen hebben afspraken gemaakt over wat er moet veranderen in Nederland. De Tweede Kamer stemt vervolgens over al die plannen.

De laatste Tweede Kamerverkiezingen waren op 15 maart 2017. De VVD verloor 10 zetels, maar werd net als in 2012 de grootste partij. De tweede partij werd de PVV met 20 zetels. De PvdA verloor flink en hield slechts 9 zetels over. Zowel CDA en D66 kregen 19 zetels. Grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen werd GroenLinks met een winst van 4 naar 14 zetels.

Dossier:

Tweede Kamerverkiezingen 2017

Laatste wijziging: 12 juli 2017
Dossier Thema: Nederland