Syrië

epa03832184 A citizen journalism image provided by the Local Committee of Arbeen shows the bodies of Syrian children after an alleged poisonous gas attack fired by regime forces, according to opposition activists, in Arbeen town, Damascus, Syria, 21 August 2013. Syrian opposition activists have accused President Bashar al-Assad's regime of killing 635 people Wednesday in 'poisonous gas' attacks on rebel strongholds near Damascus.  EPA/Local Committee of Arbeen GRAPHIC CONTENT  EDITORIAL USE ONLY/NO SALES GEEN CAPTION

In Syrië is al ruim zeven jaar een burgeroorlog aan de gang. Ondertussen zijn al meer dan 5 miljoen Syriërs op de vlucht.

De Syrische Arabische republiek is 4,4 keer zo groot als Nederland en telt ruim 21 miljoen inwoners. Het ligt in het Midden-Oosten en grenst in het westen aan de Middellandse Zee, in het noorden aan Turkije, in het oosten aan Irak en in het zuidwesten aan Libanon en Israël.

Sinds 1946 is het onafhankelijk van Frankrijk en maakte het met Egypte deel uit van de Verenigde Arabische Republiek. Na een militaire staatsgreep in 1961 kwam daar een einde aan. In 1963 kwam de belangrijkste politiek partij, de Ba'ath-partij, via een staatsgreep aan de macht. De vader van de huidige president Assad verklaarde zichzelf in 1970 tot levenslang staatshoofd. Na zijn overlijden in 2000 werd Bashar al-Assad automatisch president. Naast staatshoofd is de president ook opperbevelhebber van de strijdkrachten en secretaris-generaal van de Ba'ath-partij. Alle kenmerken van een dictator.

In maart 2011 begon de Arabische Lente ook in Syrië. Wat begon als een vreedzaam protest mondde algauw uit tot een bloederige burgeroorlog. De internationale gemeenschap reageerde geschokt en verontwaardigd. De Verenigde Naties (VN) staan voor een bijna onmogelijk keuze, militair ingrijpen met alle gevolgen van dien of op diplomatiek niveau proberen president Bashar al-Assad te bewegen het geweld te staken en zich te houden aan gemaakte afspraken. Bijkomend probleem is dat grootmachten China en Rusland bondgenoten zijn van Syrië en binnen de Veiligheidsraad van de VN dwarsliggen en tegenstanders zijn van militair ingrijpen.

Sinds het uitbreken van de strijd in 2011 zijn naar schatting 500.000 mensen om het leven gekomen in een burgeroorlog waarbij verschillende rebellengroeperingen zoals Islamitische Staat (IS) het opnemen tegen president Bashar al-Assad. Zo'n 4 miljoen Syriërs zijn naar buurlanden of naar Europa gevlucht. 7 miljoen anderen zijn dakloos geraakt. 

Eind februari 2016 werd voor het eerst een staakt-het-vuren van kracht. Hierdoor kunnen duizenden Syriërs weer van noodhulp voorzien worden. Het is ook een impuls voor de vredesonderhandelingen.

In 2013 werden honderden burgers in een voorstad van Damascus gedood door een gifgasaanval, president Assad ging toen akkoord met het vernietigen van chemische munitie en grondstoffen. In april 2017 vond er weer een aanval met chemische wapens plaats, daarbij kwamen meer dan 70 mensen om en raakten tientallen gewond. Wie het heeft gedaan is onduidelijk. Als reactie daarop hebben de Verenigde Staten een aanval gedaan op een belangrijke luchtmachtbasis van het Syrische regime, daarbij vielen zes doden. Op 7 april 2018 vond er weer een gifgasaanval plaats, dit keer op de Syrische stad Douma, met meer dan zeventig doden en honderden gewonden. Vermoedelijk is de Syrische regering hiervoor verantwoordelijk. Zaterdag 14 april voerden de Amerikanen, Britten en Fransen een vergeldingsactie uit, ruim honderd raketten werden afgevuurd op militaire doelwitten in Syrië.

Dossier:

Syrië

Laatste wijziging: 1 juni 2018
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers