Sudan

GEEN CAPTION epa03162788 A destroyed vehicle is seen following clashes between Sudanese and South Sudan's forces in the border oil-rich city of Heglig, Sudan, 28 March 2012. According to reports, clashes erupted on 26 March around oil fields that are claimed by the Sudanese government.  The Chairperson of the Commission of the African Union, Jean Ping on 27 March expressed his deep concern over the escalating security situation along the border between Sudan and South Sudan  EPA/STRINGER

Sinds 9 juli 2011, toen Zuid-Sudan onafhankelijk werd, zijn spanningen tussen Zuid-Sudan en Sudan nooit ver weg. Er is onder andere onenigheid over een olieveld in betwist gebied.

Sudan ligt in Noordoost-Afrika en grenst aan Egypte en Libië in het noorden, aan Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek in het westen, Zuid-Sudan in het zuiden en Ethiopië en Eritrea in het oosten. De hoofstad is Khartoum. Het totale inwonersaantal bedraagt iets meer dan 30,4 miljoen (inclusief 8 miljoen Zuid-Sudanezen). De bevolking is hoofdzakelijk soennitisch.

Het land is sinds 1956 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en Egypte. Het land wordt al sinds de onafhankelijkheid geteisterd door bloedige burgeroorlogen. In 1955 brak er een burgeroorlog uit tussen het islamitische noorden en het voornamelijk christelijke zuiden. Het noorden was aan de macht en begon met het islamiseren van de staat. Hier kwam het zuiden tegen in opstand. In 1972 bereikten de beide partijen een vredesovereenkomst. Zes jaar later werd er olie in het zuiden van Sudan ontdekt. Er ontstaat onenigheid over de verdeling van de olieopbrengsten, waardoor het noorden en zuiden weer op gespannen voet kwamen te staan. In 1983 voerde de toenmalige president de sharia (de islamitische wetgeving) in. Het zuiden kwam hiertegen in opstand. Dit leidde tot een nieuwe burgeroorlog.

Zuid-Sudan

Vanaf 2003 hebben gesprekken tussen noord en zuid plaatsgevonden. Dit resulteerde in een vredesakkoord in 2005: het Comprehensive Peace Agreement (CPA). In dit akkoord staat dat het zuiden een eigen bestuur kreeg en dat er in 2011 een referendum over de onafhankelijkheid zou plaatsvinden. Dit gebeurde van 9 tot 15 januari 2011. Een overweldigende meerderheid (meer dan 98%) koos voor de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan. Sinds 9 juli 2011 is het land officieel onafhankelijk.

Darfur

Op het moment dat de eerste vredesonderhandelingen tussen het noorden en zuiden plaatsvonden, ontstond er onrust in de westelijke regio Darfur. De regio was van mening dat ze benadeeld was en kwam in opstand. Noord-Sudan probeerde de protesten de kop in te drukken en zette grove middelen in. De inwoners van Darfur werden op grote schaal uitgemoord. In 2006 werd een vredesakkoord ondertekend, maar de gewelddadigheden zijn daarna niet opgehouden.

Dossier:

Sudan

Laatste wijziging: 13 juli 2016
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers