Stalking

AMSTERDAM - Johannes K. en zijn advocaat W. van Vliet (R) vrijdag in de rechtbank van Amsterdam. K. wordt verdacht van het stalken van Carice van Houten. ANP ALOYS OOSTERWIJK STO03-20001011-STOCKHOLM, SWEDEN: Agnetha Faltskog (C), former member of Swedish pop group ABBA, leaves Solna courthouse just after a hearing with her stalker and former Dutch boyfriend in court in Stockholm on Wednesday 11 October 2000. Other persons are unidentified. EPA PHOTO PRESSENS BILD/SAULI PULKKINEN

Stalking betekent letterlijk besluipen, maar ook iemand opzettelijk en herhaaldelijk lastigvallen, waardoor die persoon zich in zijn/haar vrijheid en veiligheid voelt aangetast.

Door de anti-stalkingswet is iemand die 'stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer, met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aante jagen' strafbaar. De persoon die wordt gestalkt moet wel een aanklacht indienen. Elk jaar stijgt het aantal verdachten dat jusititie voor de rechter laat verschijnen aanzienlijk.

Stalking is vaak het gevolg van een relatie die is beëindigd, waarbij een van de twee toch contact blijft zoeken met de ander. 

Dossier:

Stalking

Laatste wijziging: 6 december 2016
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers