Spiritualiteit

epa01078105 The Dalai Lama is pictured in Hamburg, Germany on 27 July 2007. The Nobel Peace Prize Laureate ended his ten-day visit to Hamburg with a blessing and continues to Freiburg, Germany on 28 July to lecture on the subject of Economy and Spirituality.  EPA/SEBASTIAN WIDMANN HEILIG LANDSTICHTING - Derwishen uit de Turkse stad Konya dansen zaterdag tijdens een Roemi-middag in museumpark Orientalis in Heilig Landstichting. Mevlana Roemi (1207-1273) wordt wereldwijd gezien als een pionier in de dialoog tussen jodendom, christendom en islam. De middag is georganiseerd door het museum in samenwerking met de stichting Islam en Dialoog.  ANP PHOTO ED OUDENAARDEN

Spiritualiteit is een verzamelbegrip voor allerlei vormen van zingeving. Vaak proberen mensen zin te geven aan het bestaan, door een oorzaak te zoeken in het bovennatuurlijke of in zichzelf.

Onder spiritualiteit vallen zowel religieuze als niet-religieuze stromingen. Om de niet-religieuze stromingen, zoals mindfulness en New-Age, te benoemen, wordt de term nieuwe spiritualiteit gebruikt.

In Nederland wordt van 9 januari tot en met 8 februari de Maand van de Spiritualiteit gehouden. De initiatiefnemers willen inspelen op de groeiende interesse in spiritualiteit in de breedste zin van het woord. In 2015 staat de Maand in het teken van het thema 'Het gelukkige lichaam'. Naar aanleiding van de Maand van de Spiritualiteit worden allerlei evenementen georganiseerd en een essay gepubliceerd. In 2015 schreef Isa Hoes het essay Kompas.

Ook in België wordt de Maand van de Spiritualiteit in oktober gehouden. In 2014 stond de Maand in het teken van het theme 'Stappen naar vrede – De innerlijke weg'. Sébastien De Fooz schreef het essay.

Dossier:

Spiritualiteit

Laatste wijziging: 8 januari 2015
Dossier Thema: Geestelijk Leven