Rooms-Katholieke Kerk in opspraak

JAAROVERZICHT 2005. ARCHIEFFOTO 19-04-2005. De nieuw gekozen paus Benedictus XVI prsenteert zich aan de massa op het St. Pietersplein in Vaticaanstad. ANP PHOTO EPA/VATICAN POOL/MARI DEN BOSCH - Een actievoerder staat zondag voor de ingang van de Sint-Jan in Den Bosch. De eucharistieviering is door protesten van homoseksuelen en sympathisanten zeer onrustig verlopen. Tientallen aanwezigen verlieten de kerk nadat pastoor Geertjan van Rossem uitlegde dat bij de ontvangst van de communie de juiste beleving van seksualiteit hoort. ANP ED OUDENAARDEN

Een vervolgonderzoek van de commissie Deetman concludeert dat ook meisjes veelvuldig en op grove wijze seksueel misbruikt zijn door rooms-katholieke geestelijken.

De kerk was in 2009 nog in rep en roer na de rehabilitatie door het Vaticaan van de Britse bisschop Richard Williamson. In een interview ontkende hij het bestaan van de Holocaust. De uitspraken van Williamson en zijn rehabilitatie heeft in Joodse en katholieke kringen geleid tot verontwaardiging en ongerustheid.

De gevallen van seksueel misbruik binnen de kerk kent een lange historie. Begin jaren negentig kwamen in de VS de eerste gevallen van misbruik naar buiten. Hier ging het trouwens om de Protestante kerk die onderzoek deed naar misbruik binnen de kerk. In 2005 leidde het betalen van schadevergoedingen aan slachtoffers van misbruik tot het failliet gaan van het bisdom Tucson (Arizona). In Ierland werd in 2009 de bisschop van Limerick op non-actief gezet en werden de bisschoppen door het Vaticaan op het matje geroepen. De bisschoppen bleken het misbruik vele jaren verborgen gehouden te hebben. Na Canada, Australië, IJsland, Polen, de VS, Oostenrijk, Ierland en Duitsland staan nu in Nederland de paters Salesianen van Don Bosco negatief in de schijnwerpers. In de jaren zeventig zouden meerdere jongens op een internaat in 's-Heerenberg misbruikt zijn. De discussie dat het celibaat, algehele seksuele onthouding door geestelijken, de schuld is, is weer in alle hevigheid opgelaaid.

Dossier:

Rooms-Katholieke Kerk in opspraak

Laatste wijziging: 12 maart 2013
Dossier Thema: Religie

Gerelateerde dossiers