Privacy

De bescherming van de privacy is in verschillende wetten en verdragen geregeld. Maar toch wordt onze privacy steeds vaker en op verschillende manieren geschonden.

Privacy is de mogelijkheid hebben om je persoonlijke leven te beschermen, zowel thuis maar ook online.

Zoekmachines bewaren bijvoorbeeld gegevens van bezoekers, zodat hun adverteerders reclame op maat kunnen maken. Ze gebruiken die gegevens ook om resultaten van zoekacties te personaliseren. Hierdoor vindt de gebruiker sneller goede resultaten. Dat maakt de zoekmachine gebruiksvriendelijker, maar ook 'gevaarlijker'. Internetcriminelen maken uiteraard graag gebruik van deze gegevens.

En hoe zit het met de informatie die we via sociale media delen? Hoe zit het dan met je privacy?

Dag van de Privacy - 28 januari

Mede door de vooruitgang van de technologie, staat onze privacy staat steeds meer onder druk. Overal hangen camera’s, surfgedrag en dataverkeer worden in de gaten gehouden en telefoongesprekken worden afgeluisterd. Vaak onder het mom van veiligheid, maar er kan makkelijk misbruik van gemaakt worden. Veel mensen vinden het geen prettig idee dat de mogelijkheid bestaat dat ze overal gevolgd of in de gaten worden gehouden.

Privacy is iets waar je recht op hebt en maar weinig mensen weten hoe het zit met de privacyregels. Daarom is de Dag van de Privacy in het leven geroepen, om mensen te informeren en te waarschuwen tegen misbruik van privégegevens. Lees er meer over op de website van StaySafeOnline.

Onder de aandacht

Dossiers over dit onderwerp