Prinses Beatrix

NLD-20041201-AMSTERDAM: Koningin Beatrix tijdens de uitreiking van de Prins Claus prijs, woensdag in  Amsterdam.Haar vader prins Bernhard is woensdagmiddag opgenomen in het Universitair Medisch Centrum  Utrecht (UMC). Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst woensdagavond weten. Volgens de dienst heeft de prins  meer last gekregen van zijn aandoeningen. ,,Omdat dit niet goed te behandelen was op Paleis Soestdijk is hij  overgebracht naar het UMC.¼¼ ANP FOTO/ROBIN UTRECHT NLD-19800430-AMSTERDAM: Koningin Beatrix legt de eed op de grondwet af in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. ANP

Enkele dagen voor haar 75ste verjaardag kondigde koningin Beatrix haar aftreden aan. Ze wordt opgevolgd door haar oudste zoon prins Willem-Alexander. Zijn inhuldiging vond plaats op 30 april.

Toen nog prinses Beatrix volgde op 30 april 1980 haar moeder, koningin Juliana, op. Vanaf dat moment is Beatrix het Nederlands staatshoofd en maakt zij deel uit van de regering. De inhuldiging in 1980 werd overschaduwd door krakersrellen. Nederland kende begin jaren tachtig een grote woningnood en een hoge werkloosheid. De protesten richtten zich tegen de geldverspillende kroning en het dure koningshuis.

Beatrix, geboren op 31 januari 1938, is de oudste dochter van koningin Juliana en prins Bernhard. Ze studeerde onder ander sociologie en rechtswetenschap in Leiden. In 1966 trouwde zij met de Duitse diplomaat Claus van Amsberg. Het paar krijgt drie zonen. Beatrix heeft inmiddels acht kleinkinderen.

De regeerperiode van de koningin kenmerkt zich door een zeer wisselende populariteit onder de bevolking en een groot aantal rellen en relletjes. De eerste rel vond in 1983 plaats. Beatrix ontving toen de Amerikaanse predikant Jesse Jackson die uit de school klapte over kruisraketten, een gevoelig politiek onderwerp in die tijd. Ondanks gedoe omtrent de financiën en buitenverblijven van de Oranjes en gedoe met schoondochters is Beatrix als koningin zeer geliefd. En na de 'aanslag' op Koninginnedag 2009 is de waardering voor haar alleen maar gestegen.

Op 28 januari 2013 maakte koningin Beatrix bekend dat ze afstand zal doen van de troon. Ze koos voor 2013 omdat ze in dit jaar 75 jaar wordt en het Koninkrijk der Nederlanden dan 200 jaar bestaat. Ze wordt opgevolgd door kroonprins Willem-Alexander. Zijn inhuldiging vindt plaats op 30 april.

Dossier:

Prinses Beatrix

Laatste wijziging: 2 mei 2013
Dossier Thema: Nederland