Prinses Beatrix

GEEN CAPTION INDONESIA - From left to right Prince Willem-Alexander, Prince Claus and Queen Beatrix adopted each an Orang-Utan in a park, where they are protected. They visited the park during their 10-day state visit to Indonesia in 1994. ANP ROYAL IMAGES BENELUX PRESS

Prinses Beatrix werd geboren op 31 januari 1938. Ze is de oudste dochter van prinses Juliana en prins Bernhard. Zij heeft nog drie zussen: prinses Irene, prinses Margriet en prinses Christina.

Prinses Beatrix volgde op 30 april 1980 haar moeder, koningin Juliana, op. Vanaf dat moment werd Beatrix het Nederlands staatshoofd en maakt zij deel uit van de regering. De inhuldiging in 1980 werd overschaduwd door krakersrellen. Nederland kende begin jaren tachtig een grote woningnood en een hoge werkloosheid. De protesten richtten zich tegen de geldverspillende kroning en het dure koningshuis.

Ze studeerde onder ander sociologie en rechtswetenschap in Leiden. In 1966 trouwde zij met de Duitse diplomaat Claus van Amsberg. Het paar krijgt drie zonen. Beatrix heeft inmiddels acht kleinkinderen.

De regeerperiode van de koningin kenmerkt zich door een zeer wisselende populariteit onder de bevolking en een groot aantal rellen en relletjes. De eerste rel vond in 1983 plaats. Beatrix ontving toen de Amerikaanse predikant Jesse Jackson die uit de school klapte over kruisraketten, een gevoelig politiek onderwerp in die tijd. Ondanks gedoe omtrent de financiën en buitenverblijven van de Oranjes en gedoe met schoondochters is Beatrix als koningin zeer geliefd. En na de 'aanslag' op Koninginnedag 2009 is de waardering voor haar alleen maar gestegen.

Op 28 januari 2013 maakte koningin Beatrix bekend dat ze afstand zal doen van de troon. Ze koos voor 2013 omdat ze in dit jaar 75 jaar werd en het Koninkrijk der Nederlanden dan 200 jaar bestaat. Ze werd opgevolgd door kroonprins Willem-Alexander. Zijn inhuldiging vond plaats op 30 april.

Dossier:

Prinses Beatrix

Laatste wijziging: 31 januari 2019
Dossier Thema: Nederland