Prins Bernhard

Juliana en Bernhard, met Beatrix op een balkon 9 april 1984 NLD-20040330-DELFT: Koningin  Beatrix (L) en prins Bernhard lopen samen richting de grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Hier is dinsdag prinses Juliana bijgezet. ANP FOTO/POOL/MICHAEL KOOREN

Prins Bernhard, de vader van koningin Beatrix, overleed in 2004. Kort na zijn dood werden de geruchten over twee buitenechtelijke dochters bevestigd. Nu blijkt er waarschijnlijk nog een derde te zijn.

Prins Bernhard stierf aan de gevolgen van kanker. De prins werd 93 jaar. Prins Bernhard kwam de laatste jaren geregeld in het nieuws, niet alleen vanwege zijn gezondheidsproblemen maar ook door zijn expliciete commentaar op actuele zaken. Zoals die op de strafrechtelijke vervolging van twee medewerkers van Albert Heijn die enigszins hardhandig een winkeldief hadden overmeesterd. Begin 2004 jaar publiceerde hij een open brief in de Volkskrant waarin hij inging op een aantal controversiële zaken rondom zijn persoon.

Met de dood van prins Bernhard heeft het Oranjehuis zijn kleurrijkste lid verloren. De prins met de anjer is altijd een veelbesproken man geweest, al vanaf het moment dat hij voor het eerst aan de zijde van de toenmalige kroonprinses Juliana verscheen. Nederland was opgetogen over deze knappe edelman, die zo gewoon leek. Niet lang na het huwelijk brak de oorlog uit. Bernhard liet zien helemaal niet gewoon te zijn. Hij weigerde samen met zijn jonge gezin uit te wijken naar het veilige Canada; hij verkoos in Londen te blijven bij koningin Wilhelmina. Hij was als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten aanwezig bij de ondertekening van de Duitse capitulatie. Over Bernhards rol in de oorlog zijn nadien vele verhalen ontstaan. Zelf heeft hij die altijd als fabels afgedaan. Voor de meeste Nederlanders bleef hij een held. Voor de veteranen groeide hij mettertijd uit tot een icoon, die steevast op 5 mei in Wageningen de parade afnam.

Na de oorlog bleek dat Bernhards persoonlijkheid niet erg geschikt was voor de bescheiden rol van prins-gemaal. Hij greep in toen de gebedsgenezeres Greet Hofmans te veel invloed kreeg aan het hof. In binnen- en buitenland begaf hij zich in invloedrijke kringen; met zijn koninklijke status gingen alle deuren voor hem open. In 1976, tijdens de Lockheed-affaire, bleek dat hij wel eens buiten zijn boekje was gegaan. In die dagen kreeg de reputatie van Bernhard een flinke knauw. Met het voortschrijden der jaren groeide de waardering echter weer aan. Goed, de prins hield misschien wel wat veel van auto's, vliegtuigen, vrouwen en jagen, maar echt kwalijk was dat niet. Want hij was tegelijkertijd een man die de moed had om te zeggen waar het op stond, die lak had de roddels en aan de vele regels van het hof, en die trouw bleef aan de veteranen van de Tweede Wereldoorlog. In zijn broze ouderdom kreeg hij iets aandoenlijks, terwijl zijn ongebroken vechtlust bewondering afdwong.

Bron: Dagblad van het Noorden 2-12-2004

Dossier:

Prins Bernhard

Laatste wijziging: 2 mei 2013
Dossier Thema: Nederland