Palestijnse kwestie

Palestinian Children plays near the new seperation wall t built near the west bank vilage of Mafha, Wednesday 22 October 2003 . Israel vowed to press on with the construction of its vast barrier in the West Bank despite a UN resolution condemning the project and demanding it to be halted. EPA/PAVEL WOLBERG A Palestinian masked militant from Hamas takes part in the funeral of Momen El-Mghari, aged 21, at the al Maghazi refugee camp, central Gaza Strip, early Friday 07 November 2003. El-Mghari a militant from Hamas was killed during clashes with Israeli troops, who entered the camp after soldiers were fired upon. EPA/MOHAMMED SABER

In het grensgebied tussen Israël en de Gazastrook is het opnieuw erg onrustig. Raketaanvallen vanuit Gaza worden beantwoord met een Israëlisch offensief. Alles wijst op een nieuwe oorlog.

Geschiedenis

Eind negentiende eeuw beginnen steeds meer Joden te streven naar een Joodse staat. Zij dachten daarbij aan Palestina, waar het Jodendom ooit is ontstaan. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de roep om een Israëlische staat steeds luider. Met steun van Europese landen stichtte David Ben-Gurion in 1948 de Joodse staat Israël.

Sinds het ontstaan van Israël is het land constant in oorlog met de Palestijnse lokale bevolking en sommige Arabische buurlanden. De lokale Palestijnse bevolking sloeg in 1948 voor een groot deel op de vlucht. Een tweede vluchtelingengolf ontstond na de Zesdaagse Oorlog in 1967. Momenteel zijn er miljoenen Palestijnse vluchtelingen.

Sinds 1993 hebben de Palestijnen een semi-autonome staatsorganisatie, de Palestijnse Autoriteit. Zij regeren over de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook. Toch is vrede ver te zoeken tussen de Israëli's en de Palestijnen. De vredesprocessen verlopen erg langzaam. De Palestijnen zijn bovendien ook onderling verdeeld. De Gazastrook wordt gedomineerd door de Hamas en de Westelijke Jordaanoever door de Fatah. 

2010-...

In 2010 kondigde Israël aan 1600 nieuwe nederzettingen te gaan bouwen in Oost-Jeruzalem. Dat heeft de strijd tussen de Palestijnen en de Joden weer opnieuw aangewakkerd. De Israëlische premier Netanyahu kreeg veel kritiek op deze plannen. De aanval op de scheepsvloot 'Freedom Flotilla' verscherpte de kritiek op Israël nog meer. Er vielen negen doden. De vredesonderhandelingen werden verder ondermijnd nadat de Palestijnse president Abbas in september 2011 het VN-lidmaatschap had aangevraagd. Op 29 november 2012 kreeg Palestina de status van waarnemend niet-lidstaat.

Eind juni 2014 werden 3 Israëlische tieners ontvoerd in de Westelijke Jordaanoever. Israël begon een grootscheepse militaire operatie om de tieners te zoeken. De tieners werden drie weken later dood teruggevonden. Daarop volgden luchtaanvallen op de Gazastrook, omdat ze vermoeden dat Hamas achter de dood van de tiener zit. Ook vanuit de Gazastrook worden raketten geschoten naar Israël. Dit zijn de zwaarste aanvallen in jaren.

Dossier:

Palestijnse kwestie

Laatste wijziging: 17 juli 2015
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers