OV-chipkaart

ROTTERDAM - Pedro Peters, algemeen directeur van het Rotterdams openbaar vervoersbedrijf RET toont donderdag een levensgrote OV-chipkaart. Stadsregio Rotterdam vierde donderdag officieel het afscheid van de strippenkaart en de introductie van de OV-chipkaart. ANP ED OUDENAARDEN ROTTERDAM - Reizigers gebruiken donderdagochtend  in Rotterdam een ov-chipkaart bij het instappen van de tram. Vanaf donderdag is de ov-chipkaart het enige vervoerbewijs in de tram, bus, metro en Randstadrail in Rotterdam. De strippenkaart behoort daarmee officieel tot het verleden in de Maasstad. ANP ED OUDENAARDEN

De OV-chipkaart is het vervoerbewijs in het Nederlandse openbaar vervoer.  De kaart vervangt alle andere vervoerbewijzen. 

Vanaf 3 november 2011 is de OV-chipkaart het enige geldige vervoersbewijs in de Nederlandse bus, tram en metro. Vanaf 9 juli 2014 is ook het het papieren treinkaartje afgeschaft en is de OV-chipkaart ook in de trein het enige geldige vervoersbewijs. 

De kaart heeft het formaat van een creditcard en bevat een RFID-chip. Aan de hand van radiogolven kan de chip van een afstand informatie lezen, sturen en opslaan. Zo kun je de kaart opladen en er daarna mee reizen. Voor de reis moet je inchecken bij een poortje of kaartlezer. Aan het eind van de reis check je uit. Wanneer je overstapt moet je ook in- en uitchecken, behalve wanneer je overstapt op een andere metro of trein van hetzelfde OV-bedrijf.

Er zijn drie verschillende OV-chipkaarten:
- een persoonlijke OV-chipkaart
De persoonlijke chipkaart kan slechts door één iemand gebruikt worden.
Deze kaart kan worden gecombineerd met reisproducten, zoals het vrij
reizen voor studenten, de NS-voordeelurenkorting, de leeftijdskorting en
abonnementen. Je kunt er ook voor kiezen om de kaart aan je
bankrekening te koppelen, zodat de kaart automatisch wordt opgeladen.
- een anonieme OV-chipkaart
De anonieme chipkaart kan door iedereen gebruikt worden. De kaart kan niet gecombineerd worden met persoonsgebonden kortingen. De kaart verliest bovendien min of meer zijn anonimiteit wanneer je de
kaart oplaadt met pinpas of creditcard. Je kan er wel voor kiezen om
deze OV-chipkaart contant op te laden.
- een wegwerpkaart.
De wegwerpchipkaart heeft een vooraf ingestelde geldigheid bij één OV-bedrijf. Wanneer je geen geldig vervoerbewijs hebt, ben je hier op aangewezen. Deze kaart is met name bedoeld voor incidentele reizigers en toeristen.

Invoering

De invoering van de OV-chipkaart verliep moeizaam. De OV-chipkaart was regelmatig in het nieuws door veiligheids- en privacyproblemen. De beveiliging van de kaart was meermaals gekraakt. Ook was er ophef over de privacyschennis door het bewaren van reisgegevens.

Dossier:

OV-chipkaart

Laatste wijziging: 16 februari 2017
Dossier Thema: Verkeer en Vervoer

Gerelateerde dossiers