Orgaandonatie

BER01-19981113-BERLIN, GERMANY: Picture dated 13 November 1998, made available 17 November shows Professor Roland Hetzer (L), medical director of the German Heart Center Berlin, Dr. Michael DeBakey (C background) and Dr. George Noon (R) of DeBakey's medical team during the worldwide first ever implantation of the DeBakey artificial heart to a 56-year old heart patient. According to the clinic the patient was well and recovering from the operation in the clinic's intensive medical care station. The patient was implanted the artificial heart system in his heart's left chamber to support the organ after a heavy shock. The artificial heart system was developed by Dr. DeBakey in cooperation with the US space agency NASA. EPA PHOTO DPA/BARBARA NICKOLAUS/er/gr/kr RIJSWIJK - Het donorformulier. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Er is een groot tekort aan menselijke organen en weefsels voor transplantatiedoeleinden. De vraag neemt toe, maar het aanbod niet of nauwelijks.

In principe kan iedereen toestemming geven voor donatie, ongeacht gezondheid en leeftijd. Aan ieder orgaan is grote behoefte. Vitale organen zoals hart, lever, longen en nieren moeten na uitname onmiddellijk getransplanteerd worden. Weefsels als huid, botweefsel, hoornvliezen, hartkleppen etc. kunnen langere tijd worden bewaard. Echter, wegens een tekort aan geschikte donoren bestaan hiervoor ook wachtlijsten.

Orgaantransplantatie is een tamelijk nieuwe medische mogelijkheid, waarmee begonnen is in de jaren zestig van de vorige eeuw, toen in Amerika en Zuid-Afrika respectievelijk een lever en een hart werden getransplanteerd. In Nederland werd de eerste orgaantransplantatie bij mensen, een nier, in 1968 uitgevoerd.

Nederland

Wil je donor worden dan kun je via het Donorregister aangeven of je donor wilt zijn. Wie instemt met het donorschap wordt ingeschreven in een centraal register. Maar deze nieuwe vorm van donorregistratie heeft de wachtlijsten voor orgaantransplantaties niet korter gemaakt. Daarom wordt regelmatig gesproken om het "nee, tenzij"-principe te vervangen door het "ja, tenzij"-systeem.

Orgaandonoren worden voortaan in de gelegenheid gesteld aan te geven aan wie zij hun organen beschikbaar willen stellen. Een systeem, bedacht door de Stichting Doneren en Transplanteren, omzeilt de regels. Nabestaanden van donoren en ontvangers van organen krijgen de mogelijkheid elkaar te ontmoeten. Ze kunnen met elkaar in contact komen via een stichting. Tot nu toe wisselden organen van dode donoren anoniem van eigenaar.

Op 13 september 2016 is door de kleinst mogelijke meerderheid (75 stemmen) in de Tweede Kamer ingestemd met de automatische donorregistratie van Nederlanders. Het wetsvoorstel moet ook in de Eerste Kamer nog een meerderheid behalen wil het ingevoerd kunnen worden. Op 13 februari 2018 is het voorstel voor een systeem van Actieve Donor Registratie (ADR-systeem) met 38 stemmen ook in de Eerste Kamer aangenomen. In juli 2020 wordt het nieuwe systeem van kracht.

België

In België is is iedereen donor, tenzij je anders aangeeft. Dit is een voorbeeld van het "ja, tenzij"-principe. België is één van de landen waar het meest organen worden gedoneerd.

Dossier:

Orgaandonatie

Laatste wijziging: 8 oktober 2019
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers