Ontvoeringen

GEEN CAPTION OUDE PEKELA - Janneke Schoonhoven moeder van de naar Syrie ontvoerde kinderen laat foto's zien Ammar (l) en Sara (r). De twee Nederlandse kinderen die in augustus 2004 door hun vader vanuit Oude-Pekela naar Syrië zijn ontvoerd, zijn naar de Nederlandse ambassade in Damascus gevlucht. De broer en zus verblijven al anderhalve week dag en nacht in het ambassadegebouw. Dat stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. ANP PHOTO DENNIS F. BEEK

Het aantal ontvoeringen waarbij in een of andere vorm losgeld wordt gevraagd, is de laatste jaren enorm aan het stijgen.

Een ontvoering, of kidnapping, is het vasthouden van iemand tegen zijn wil op een onbekende plaats. Is de plaats wel bekend, dan is er sprake van gijzeling.

In het Midden-Oosten en Afrika vinden steeds meer ontvoeringen plaats. In veel van deze landen vinden gewapende conflicten plaats. Terroristische bewegingen financieren hun strijd met losgeld.

Kinderontvoering

Een bijzondere vorm van ontvoering is (internationale) kinderontvoering. Dan wordt een kind ongeoorloofd vastgehouden. Meestal gaat het dan om een ouder die een kind meeneemt. Jaarlijks gaat het om ruim 150 kinderen. Het idee bestaat dat het vaak gaat om vaders die hun kinderen meenemen naar islamitische landen, maar cijfers wijzen uit dat niet zo is. Van alle zaken wordt zo'n 65 procent door de moeder begaan en gaat het om landen als Frankrijk of Amerika.

Presentator Derk Bolt

in juni van 2017 werd Derk Bolt, presentator van het tv-programma 'Spoorloos', en zijn cameraman ontvoerd in Colombia toen zij daar verbleven voor opnames voor het programma. Ze zijn enkele dagen vastgehouden door de guerillabeweging ELN.

Dossier:

Ontvoeringen

Laatste wijziging: 12 juni 2019
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers