Olympische Spelen

GEEN CAPTION GEEN CAPTION

Om de twee jaar worden er Olympische Spelen gehouden: de ene keer in de zomer, de andere keer in de winter.

De spelen worden georganiseerd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Ze zijn gebaseerd op de oorspronkelijke spelen in de Griekse stad Olympia tijdens de Griekse oudheid. De spelen werden tussen omstreeks 776 v.C. en 393 n.C. gehouden.

Olympische Zomerspelen

In 1896 werden voor het eerst de moderne Olympische Spelen gehouden. Er deden atleten uit 14 landen mee. Sindsdien wordt het evenement om de vier jaar georganiseerd.

Tijdens de Zomerspelen in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro in 2016 behaalden de Nederlandse sporters 8 gouden, 7 zilveren en 4 bronzen medailles. Er stonden 28 verschillende sporten op het programma, waaronder atletiek, judo en paardensport. De eerstvolgende spelen zijn in 2020 in de Japanse hoofdstad Tokio.

Olympische Winterspelen

Sinds 1924 wordt er ook een wintereditie van de Olympische Spelen gehouden. Tot 1994 werd die in hetzelfde jaar als de Zomerspelen gehouden. Daarna werd beslist om de Winterspelen afwisselend met de Zomerspelen te houden.

De laatste Winterspelen waren in 2018 in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang. Er stonden verschillende sporten op het programma, waaronder schaatsen, snowboarden en shorttrack. Nederland behaalde totaal 20 medailles: 8 gouden, 6 zilveren en 6 bronzen. De eerstvolgende Winterspelen zijn in 2022 in de Chinese stad Peking. 

Paralympische Spelen

Sinds 1960 worden er ook Paralympische Spelen gehouden, speciaal voor mensen met een beperking. Ze worden in hetzelfde jaar en dezelfde stad gehouden als de Olympische Zomer- en Winterspelen

Boycot

Een aantal spelen werden geboycot. De eerste waren de Olympische Zomerspelen in 1936 in Duitsland. Recenter werden ook de Zomerspelen 2008 in China (vanwege schending van de mensenrechten) en de Winterspelen 2014 in Rusland (vanwege de anti-homowet) geboycot.

Europese Spelen

In 2015 vonden voor het eerst de Europese Spelen plaats. Het vond plaats van 12 tot en met 28 juni 2015 in de Azerbeidjaanse stad Bakoe. Dit evenement wordt georganiseerd door de Europese Olympische Comités, maar staat verder los van de Olympische Spelen.

Dossier:

Olympische Spelen

Laatste wijziging: 19 maart 2018
Dossier Thema: Sport en Spel