NL-Alert

Een controlebericht van NL-Alert. Het alarmsysteem voor grote noodtoestanden dient om mensen te informeren als er een noodtoestand in hun omgeving aan de hand is. ANP BART MAAT Een poster tijdens de lancering van NL-Alert, een nieuw aanvullend alarmmiddel voor op de mobiele telefoon. ANP LEX VAN LIESHOUT

Nederland en België kennen allebei een alarmeringssysteem dat ingezet wordt bij rampen en noodsituaties. Langzaam wordt overgegaan van sirenes naar NL-Alert en BE-Alert.

Nederland

In Nederland bestaat het waarschuwingsstelsel uit een netwerk van zo’n 3.800 sirenes. Deze kunnen in groepen of los van elkaar aangezet worden.

De sirenes worden ingezet om te waarschuwen voor gevaar, zoals milieurampen, terrorisme of een luchtaanval.

De sirenes worden getest op de eerste maandag van de maand om 12uur. De test duurt 1 minuut en 26 seconden. Het testen van het luchtalarm is nodig om te kijken of de apparatuur nog allemaal goed werkt en om er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent.

Duurt het alarm langer dan anderhalve minuut of hoor je hem op een ander moment van de dag? Dan is er sprake van een echt alarm. Ga dan rustig naar binnen, sluit ramen en deuren en zet radio of televisie aan.

Er is kritiek op de sirenes, omdat ze niet kunnen aangeven waarom ze afgaan. Hierdoor ontstaat paniek of gaan mensen verkeerde dingen doen.
Daarom is beslist om in 2017 te stoppen met de sirenes. Het alarm wordt vervangen door NL-Alert.

NL-Alert is het alarmmiddel voor de mobiele telefoon. Aan de hand van cell broadcast, wat ook werkt bij een overbelast netwerk, kunnen mensen in de directe omgeving van een noodsituatie geïnformeerd worden met een tekstbericht. Daarin staat wat er aan de hand is en wat je het beste kunt doen.

België

Ook België kent een netwerk van sirenes. Dit concentreert zich met name bij risicobedrijven waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Bij een noodsituatie zal een zogenaamd Seveso- of NBC-alarm klinken.

Deze sirenes worden een keer per kwartaal getest tussen 11u45 en 13u15. Dan hoor je tussendoor de gesproken boodschap “proefsignaal” klinken.

Hoor je het alarm op een ander moment van de dag? Dan is er sprake van een echt alarm. Ga dan rustig naar binnen, sluit ramen en deuren, luister naar radio of televisie en vermijd telefoneren.

In België wordt op dit moment getest met een alarmmiddel via de mobiele telefoon: BE-Alert. Er wordt getest met 33 pilootgemeenten.

Dossier:

NL-Alert

Laatste wijziging: 9 juni 2015
Dossier Thema: Mens en Maatschappij
Type: Nieuw

Gerelateerde dossiers