Natuurrampen

GEEN CAPTION GEEN CAPTION

Een natuurramp is een catastrofe die veroorzaakt wordt door een bijzonder natuurfenomeen, zoals water, wind of droogte.

Water zorgt bijvoorbeeld voor overstromingen, tsunami's of vloedgolven. Hevige regenval zorgde in augustus 2017 voor grote modderstromen in de hoofdstad van Sierra Leone, Freetown. Naast honderden doden raakten ook duizenden mensen hun huis kwijt. De overstromingen waren de dodelijkste in Afrika in twintig jaar tijd.

Wind kan omslaan in een storm, orkaan of tornado. In augustus 2017 raasde orkaan Harvey over Texas, Verenigde Staten. De orkaan en de bijgaande verwoestingen doen denken aan de ramp in New Orleans in 2005. In september 2017 richtte orkaan Irma een enorme ravage aan op Sint Maarten en andere Caribische eilanden. 

Door langdurige droogte kunnen bossen in vlammen opgaan. Vaak wordt dit vuur door mensenhanden aangestoken, maar van nature is de bliksem de oorzaak. In de zomer van 2017 vielen meer dan 60 doden in Portugal door de aanhoudende bosbranden.

Ook de aarde kan een oorzaak zijn voor een natuurramp. Denk maar aan lawines, vulkanen, aard- en zeebevingen

Het continent Azië wordt veruit het meest door natuurrampen getroffen, gevolgd door Afrika en Amerika. Overstromingen wereldwijd zorgen voor verreweg de meeste slachtoffers.

Elk jaar lijken er weer meer slachtoffers getroffen te worden door natuurgeweld. Het jaar 2014 telde 332 natuurrampen, in 2015 waren dat er al weer 371 en zijn er bijna 23.000 mensen om het leven gekomen. Vooral door de aardbeving in Nepal (8831 doden) en de hittegolf in Frankrijk, die aan 3275 mensen het leven kostte, groeide dit getal.

Dossier:

Natuurrampen

Laatste wijziging: 14 november 2018
Dossier Thema: Natuur en Milieu